Poc a poc o abruptament, el mòbil ha anat invaint la nostra quotidianitat, amb els seus avantatges i els seus inconvenients.

Observant als meus fills teenagers em poso neguitós amb les hores que hi dediquen, estones absurdes que omplen amb sobredosi de informació que no necessiten o no els aporta res.

He començat a pensar que potser jo, inconscientment o conscientment ignorant, estic repetint el seu patró, que estic enganxat. Que a banda de ser una eina molt vàlida, també em pot estar robant, abduint, xuclant temps per a altres activitats més saludables.
 

La pregunta

Com quantificar les estones inútils de mòbil? Quina és la mesura correcta d’ús i com controlar-ho?
 

La resposta

Inquietantment, per al pròpi mòbil -pot semblar una contradicció- existeixen aplicacions que mesuren l’activitat diària, nombre de desbloquejos de pantalla, hores emprades a cada aplicació, i fins i tot et permeten bloquejar el mòbil durant estones programades, a veure qui suporta el síndrome d’abstinència.

Links: Cuatro apps para concentrarnos en el estudio, i també QualityTime (vegeu el vídeo explicatiu).
 

El resultat

Ja fa uns dies que tinc instal·lada QualityTime. Tot i que la decisió d’utilitzar o no el mòbil és meva, l’app m’ha ajudat a prendre consciència, m’ha fet veure el nombre de vegades que l’he desbloquejat i el volum d’hores que he dedicat a cada aplicació. Abans de desbloquejar el mòbil, m’ho penso dues vegades: “tinc necessitat o tansols es curiositat?” Us aseguro que he reduït estones de WhatsApp.

Als fills, que ja no sabia com dir-los que estaven enganxats, els he fet instal·lar-se l’app, i si bé segueixen igual d’enganxats, almenys són conscients. Potser serà el primer pas per tal que ho vagin reduïnt.

Foto de capçalera: Matthew Henry / Unsplash
apps,Medalla Pulitzer,mobile,Open,