El dia de la Igualtat Salarial es commemora a Espanya des de l’any 2011, per a posar de manifest que dones i homes no guanyen el mateix per la realització del mateix treball o de treballs d’igual valor. Tot i que s’han fet grans avanços en matèria de tracte d’igualtat i oportunitats en els últims anys, estem encara lluny de la igualtat real.

Les dones cobren un 16% menys per hora que els homes de mitjana. Això equival a dos mesos de salari.

Segons l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere, que cada any atorga als estats membres de la UE una puntuació d’1 a 100 (100 significaria la plena igualtat), la Unió Europea es situa a una mitja de 68 punts i cada any només millora mig punt. Per tant, amb un ritme com aquest, preveuen que es trigaria més de 60 anys a assolir la plena igualtat de gènere.

 

Causes de la bretxa salarial

Treball a temps parcial: El percentatge de dones que treballen a temps parcial és major que el dels homes. Aquest fet crea una situació desequilibrada en els sous entre dones i homes.

Conciliació de la vida familiar i laboral: En moltes ocasions, les dones redueixen la seva jornada per a fer front al treball no remunerat de cura de les seves famílies, especialment a conseqüència de la seva maternitat.
 

Il·lustració extreta de “Laborachismo” de Javi Royo

Pitjors treballs: Les dones estan més presents en sectors i ocupacions menys remunerades, tenen menys possibilitats d’obtenir ocupacions de major nivell, i de progressar en la seva carrera professional, després de ser mares.

La pandèmia no ajuda: Alguns informes alerten que estan en perill els avenços que s’han dut a terme els últims anys i evidencia que la crisi del coronavirus ha posat més pressió sobre les dones i ha generat encara més desigualtats. Podeu llegir l’article que vam publicar al nostre blog.

Imatge de capçalera feta per pch.vector a freepik.es
compromís social,compromiso social,igualtat,Open,OpenCultura,PushingSocialChange,social,TambéÉsMasclisme,Top post,