Dimecres passat a la tarda, la sala Polivalent de les nostres oficines de La Pedrera es va omplir de persones amb moltes ganes de participar en la sisena edició de Lovelace: Connecting Women

 

En aquesta ocasió la temàtica es va centrar sobretot en les raons i les causes per les quals hi ha un biaix de gènere en l’àmbit de les TIC. Per fer-ho vam comptar amb la participació de la Laura Bartolomé, que ja fa més de 20 anys que treballa en posicions tècniques a l’àmbit de les TIC. També amb la Mari Paz Linares, matemàtica, professora universitària i coordinadora d’un màster. I la Míriam Comet, que ha estat a prop de la ciència des de sempre i ara està fent un doctorat relacionat amb estudis de gènere a la facultat d’Educació de la UB.

 

Com a punt de partida, ens van explicar les seves experiències al llarg de la seva vida laboral, i concretament com han viscut i vist aquest món científic i tecnològic com a dones. Vam poder escoltar la visió de la part de l’empresa tecnològica, on des de sempre hi ha hagut molt poques dones dedicades a la part tècnica, fet que contrasta amb moltes més dones en la part de gestió. I per altra banda, també vam poder veure la diferència que hi ha al món acadèmic entre les carreres de l’àmbit STEM, on el percentatge de dones que inicien els estudis de grau va minvant a mesura que s’avança de titulació, i sobretot quan s’arriba al nivell d’investigació; mentre que a les carreres relacionades amb l’educació hi ha un gran percentatge de dones.

 

Tot plegat, va portar a reflexions sobre les dones referents en l’àmbit STEM que hi ha hagut fins ara: dones molt rellevants de la història amb les quals no ens hi sentim identificades. A més, a això s’afegeix que socialment creiem que les persones que han de dedicar-se a l’àmbit STEM han de tenir unes capacitats extraordinàries, el que provoca que les dones es posin el llistó molt alt per escollir dedicar-se a una enginyeria, matemàtiques, etc. 

 

Amb tot això sobre la taula, també vam poder treure’n la part positiva, i és que si creem noves referents amb qui les nenes es puguin emmirallar, podem aconseguir que sentin que volen dedicar-se a una professió relacionada amb la tecnologia i les ciències. 

 

També ens va empoderar i il·lusionar la part final, en la que vam poder compartir experiències entre totes les persones que van assistir a l’acte. Entre tota la diversitat, totes compartíem un interès per aportar el nostre granet de sorra i la convicció que es pot produir un canvi per arribar a la igualtat en aquest sector.

 

Reviu la sessió

 

Si no veus el vídeo aquí sota, pots mirar-lo en aquest enllaç.

 

 

Foto de capçalera: Basetis
igualtat,Lovelace,