Des de la primavera passada, l’equip de Comunicació de Basetis realitzem serveis per a la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar. Ara, el projecte comença una nova etapa i renova el seu portal i des de Basetis hem treballat en els textos de la nova web app. La iniciativa és fascinant! Tot seguit t’ho expliquem i t’animem a implicar-t’hi.

 

Has dit ciència ciutadana?

Exacte! El terme fa referència a aquella ciència que compta amb la participació de persones no especialitzades en algun dels seus processos, com pot ser el plantejament d’hipòtesis, el disseny experimental, la recollida de dades o l’elaboració de resultats.

Observadors del Mar és un portal web que agrupa tretze projectes de recerca al voltant de la ciencia marina i la consevació, que compta amb la contribució de ciutadans i ciutadanes en la recollida de mostres. En aquest cas, les mostres són observacions, fenòmens amb què es pot trobar qualsevol persona: l’aparició d’una espècie d’alga invasora, la degradació d’una colònia de corall, un bloom sobtat de meduses, residus plàstics que les onades ens retornen a la platja, la presència d’una espècia de peix indicadora de l’escalfament global…

La iniciativa està coordinada des del CSIC, en particular, per l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, a Mallorca, i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, però en ella hi participen un munt de persones i entitats: més de 70 investigadores i investigadors, més de 2.300 persones inscrites com observadores i unes 240 entitats entre les que hi figuren clubs de busseig, associacions, escoles i universitats. El projecte porta bastants anys en marxa i des d’aleshores ha aconseguit acumular unes 11.000 observacions, les quals són públiques i es mostren en un mapa. La majoria són del Mediterrani, però també n’hi ha d’altres racons del món.
 

Nova etapa

El dijous 19 de setembre a les 19h, es presenta a l’Institut de Ciències del Mar el nou portal. Es tracta d’una web app més simplificada respecte a la versió anterior i pensada perquè a les persones usuàries els sigui més fàcil compartir les seves observacions i establir un diàleg amb la comunitat científica. La presentació marca l’inici d’una nova etapa d’Observadors del Mar i des de Basetis hem tingut l’oportunitat de treballar en l’elaboració del copy d’aquesta web app junt amb el seu equip de coordinació i l’agència que s’ha encarregat del disseny i desenvolupament, Incognita.

Ens fa molta il·lusió que el nou portal i els textos en que hem treballat vegin per fi la llum. El nou web app ha sortit avui mateix, però encara s’estan fent alguns ajustos, però si vols conèixer més sobre el portal i sobre Observadors del Mar, no et perdis l’acte de presentació del dia 19. Per anar-hi, només cal que t’hi inscriguis a través del següent formulari:
 

Apuntar-se a la presentació

 

Tu també pots col·laborar

Un dels principals valors d’Observadors del Mar és la distribució geogràfica i temporal de les persones que s’hi impliquen. Aquestes persones tenen la capacitat de trobar-se en el lloc i el moment adequats per copsar un fenomen al que potser la ciència no pot arribar. És per això que la mirada de qualsevol observador o observadora és única, fet que hem volgut transmetre precisament amb el copy del lloc web i el lema “Tu mirada es única”. És a dir, tothom pot ser clau per comprendre les transformacions del medi.

Què fa falta per poder col·laborar? Cal fer submarinisme? Cal tenir coneixements de ciència? Saber identificar les espècies que viuen dins el mar? Relax! Pots realitzar observacions tant dins l’aigua com fora i no es requereixen coneixements científics ni taxonòmics ja que qualsevol observació que facis i comparteixis al web serà validada per un investigador o una investigadora especialitzada. I tampoc és imprescindible una implicació constant. Una persona pot compartir observacions de manera fortuïta o, si li va la marxa, pujar-ne diàriament.

Tot depèn de les ganes i interessos de cadascú, però per als projectes de recerca, qualsevol observació pot tenir una gran rellevància científica.
 

Així, què? T’animes a participar?

Foto adaptada: Henrik Hedegaard / Unsplash
Communication,Medalla Pulitzer,Observadors del Mar,Open,projectes,proyectos,