Cada vegada es valora més la diversitat de gènere, races i capacitats, per a donar resposta a la diversitat dels usuaris, sobretot a l’àrea de la tecnologia. 

No obstant això, la realitat és que no tota aquesta diversitat pot accedir a tots els càrrecs. Els rols de major protagonisme encara són encapçalats pels mateixos de sempre quedant els col·lectius més vulnerables com les dones i persones amb discapacitats, fora de les oportunitats per a accedir a càrrecs amb més responsabilitat i major salari.

Les dades demostren que existeix una bretxa de gènere pel que fa a les dones respecte al sector TIC. Un dels documents de referència en els últims anys ha estat l’estudi de la Comissió Europea Women active in the ICT Sector (Comissió Europea, 2013) on es declara que:

“Les dones amb més responsabilitats dins del sector de les TIC suposen només el 19,2%”. 

Al Libro Blanco de las mujeres en el ámbito tecnológico del Ministeri d’Economia i Empresa d’Espanya podem trobar la següent cita:

 “Al 2017 Carmen Bermejo, presidenta de l’Associació Espanyola de Startups, al·ludia al fet que si bé les dones CEO amb prou feines suposaven el 2% en el total de startups a nivell nacional, les dones CTOS (Chief Technology Officer), líders de la part tecnològica no existeixen”

 

Les organitzadores

Les associacions SomosCoders i La Compiladora s’han unit per la diversificació d’oportunitats i la inclusió de tots els col·lectius a la formació i el món laboral TECH. També per la feina en conjunt, i la trobada en xarxa de treballadors i treballadores d’aquestes àrees.

SomosCoders, és una associació que busca la integració de tots els col·lectius en risc d’exclusió en els processos de desenvolupament en el camp de la tecnologia. Vol oferir a entitats relacionades amb la inclusió de persones, un còmput de formacions tecnològiques assistides per experts al camp de la tecnologia programació, robòtica, data, QA i UX.

La Compiladora és una associació independent sense ànim de lucre nascuda el 2021 amb la idea de defensar i assentar uns valors ètics al món del desenvolupament de programari a través de la promoció i execució de formació per a professionals del sector i diferents àmbits de la societat.

 

EmpowerHack

EmpowerHack és un projecte de trobades socials per crear comunitat i xarxa de programadors i programadores compromeses amb el desenvolupament social.

El format d’aquest projecte seran 4 trobades bianuals i presencials en el que es desenvoluparan diferents productes informàtics a partir d’unes premisses prèvies de caràcter social.

 

EmpowerHack Fem

És la primera edició del hackathon EmpowerHack i té com a objectiu estimular el paper de lideratge de la dona i treballar la diversitat d’equips a través del desenvolupament d’un producte informàtic durant 3 dies on es recollirà conferències, dinàmiques de grup, premis, un espai còmode per desenvolupar, dinars i afterworks.

Les temàtiques per crear una APP seran: seguretat, higiene menstrual, famílies, formació i sortida laboral positiva, salut i oci. 

Imatge d’EmpowerHack Fem

Quan i on?

Aquest primer hackathon serà els dies 27, 28 i 29 de maig al Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, carrer de Concepción Arenal, 165 de Sant Andreu.

 

Objectius

  • Generar espais per programadors i programadores on les dones siguin les protagonistes

  • Desenvolupar projectes cooperatius liderats per dones

  • Fer xarxa entre professionals de l’àrea de tecnologia compromesos amb la igualtat.

  • Sensibilitzar sobre el baix protagonisme que actualment té la dona en aquesta àrea.

 

A qui va destinat?

Oberta a totes les persones que tinguin interès per les temàtiques plantejades i que sentin que tenen habilitats, experiència i/o coneixements per aportar en el desenvolupament d’una aplicació.

Aquí pots trobar tota la informació i com inscriure’t

 

Col·laboració de Basetis

Des de l’àrea de Social de Basetis es contribuirà amb 800 € per cobrir part de les despeses en concepte de càtering, obsequis i per sufragar costos de neteja i seguretat de l’espai.

Des de l’àrea de Comunicació es farà difusió de l’esdeveniment per atraure més participació tant de programadors i programadores, com de dones que vulguin participar en les conferències. No és necessari que les conferenciants siguin de l’àmbit tecnològic perquè hi hagi diversitat de rols que puguin explicar la seva experiència.

 

Moltes gràcies a totes!

 
Foto de capçalera d’EmpowerHack Fem
Comissió d'Igualtat,compromís social,hackaton,Open,PushingSocialChange,STEM,TECH,