El dimarts passat vam realitzar la tercera edició de Lovelace: Connecting Women, un esdeveniment consolidat dins de Basetis i que té com a objectiu visibilitzar i potenciar el talent en femení. Vaig tenir el plaer de conduir aquesta sessió i poder donar la benvinguda tant a les assistents presencials com a les virtuals, i fer una breu presentació de les ponents que havien escollit per a l’acte. Tot seguit, us deixo el vídeo de la jornada i us faig cinc cèntims de com va anar.

Coneixent la trajectòria d’una basetiana

La nostra companya Mónica Comajuan, sènior manager del team Baliente, va explicar-nos la seva trajectòria professional i, també, vital dins del món de les TIC. La Mónica va obrir-se a totes les assistents exposant, de manera directa i sense floritures, quins entrebancs s’ha trobat al llarg de la seva carrera pel fet de ser dona, però sobretot de tot l’aprenentatge del seu camí i del seu creixement personal i professional, que l’ha convertit en tota una referent basetiana.

La Mó ens va parlar dels limitants que ens trobem les dones, com la síndrome de la impostora, amb el que hem de lluitar constantment per poder seguir empoderant-nos, o del sostre de vidre, que hem de trencar per tal de poder continuar creixent. Però també ens va parlar de la sororitat, del suport entre les dones del sector, de les aliances que establim per obrir-nos camí i de la importància d’incloure els homes com a aliats per assolir els nostres reptes.

Així mateix, la Mó ens va parlar de la importància del lideratge femení, d’un lideratge més empàtic, més col·laboratiu, que incorpora més punts de vista, més actual i també més resolutiu, més eficient i menys conflictiu. Com diu la , el feminisme no busca enfrontament, no va de posar a les dones davant dels homes, sinó de posar-nos tots al mateix nivell.

Convidada estrella: Àurea Rodríguez, feminista algorítmica

Tot seguit, vam donar pas a l’Àurea Rodríguez, directora interina de la filial Sud-oest del European Institute of Innovation & Technology Culture and Creativity, i autora del llibre Antes muerta que analógica, un interessant llibre que explica d’una manera àgil i entenedora com la tecnologia impacta en tots els nivells de la nostra societat.

L’Àurea porta molts anys dins del món de les TIC, tant en l’àmbit de l’administració com de les empreses privades, sempre vinculada amb la innovació i l’emprenedoria, piulant a les xarxes sobre els temes que la mouen i sobretot, buscant remoure les consciències de tots i totes. Per això, escoltar-la en directe és una grata i enriquidora experiència que sempre aporta valor a qui tenim la sort de poder-la gaudir.

L’Àurea va compartir les motivacions que la duen a qüestionar de manera constant quina ha de ser el paper de la tecnologia en el món actual, i de quina manera hem d’aprofitar-la per a arribar a la igualtat. Ella es defineix com a “feminista algorítmica“, ja que actualment s’estan fent servir molts algoritmes en el nostre dia a dia, i com aquesta tecnologia, no té cap aplicat cap biaix de gènere, i com aquest fet fa crèixer una bretxa invisible, però que cada vegada es farà més gran. I per això hi hem de posar remei.

En la xerrada, ens va exposar, amb exemples pràctics i actuals, per què es tan important que hi hagi més dones implicades en la tecnologia. Us en cito alguns:

  • El creixement exponencial de l’ús de la IA fa que sigui una necessitat que hi hagi més dones tecnòlogues per tal d’incorporar la perspectiva de gènere en els algoritmes que alimentaran la IA, i així reduir la bretxa de gènere existent.
  • Moltes de feines condemnades a desaparèixer en un futur estan executades principalment per dones (tasques administratives i de suport) i, per tant, resulta imprescindible anar adreçant a les futures generacions cap a les feines que tenen més projecció, i totes passen per la tecnologia.
  • Les habilitats professionals més importants per al futur estan vinculades amb les anomenades soft-skills, i que sovint es relacionen amb habilitats femenines: pensamen crític, aprenentatge actiu, creativitat i iniciativa, resolució de problemes, etc.
  • I perquè la IA impacta en tots els sectors de la nostra societat i les dones formen part d’aquesta societat i no ens podem fer enrere, així que l’hem de fer servir com una eina a favor nostre. Citant l’Àurea, el que hem de fer és:

Aprendre de la IA, entrenar noves capacitats i aprendre amb la IA”

Cal no oblidar que calen més dones en els àmbits de poder dins les TIC. Més dones visibles en els àmbits més disruptors i innovadors, per tal de poder incidir en la presa de decisions que ens acabaran impactant. Malauradament, les grans fortunes de les TIC segueixen en mans d’homes i això no sembla que hagi de canviar aviat.

Després de les dues xerrades, vam obrir un breu torn de preguntes entre les assistents, adreçat a les ponents, on vam comentar de quina manera la maternitat incideix en la vida de les dones professionals, en els estereotips de gènere que hem d’anar deixant enrere i també en la importància d’establir connexions entre les dones professionals del nostre sector per tal d’arribar més lluny i seguir eixamplant el camí per a totes.

Per finalitzar la jornada, les ponents i les assistents a l’acte van poder gaudir d’un petit refrigeri. Molt agraïdes a les 26 persones assistents a l’acte: 14 en format presencial i 12 en streaming.

Comunitat Lovelace

Aquesta edició de Lovelace marca l’inici de la Comunitat Lovelace. Aquesta comunitat tindrà un impacte durador i oferirà una plataforma continuada per a les dones en el món de la tecnologia i la informàtica. La nostra voluntat és crear una comunitat que fomenti la col·laboració, l’aprenentatge continu i l’empoderament de les dones en el món de la tecnologia i la informàtica. Us anirem informant de com evoluciona la nostra “Comunitat Lovelace”.

Per acabar aquesta crònica em quedo amb una frase del llibre de l’Àurea Rodríguez  i que encaixa molt amb l’esperit basetià:

En l’era de l’Humanisme Tecnològic, compte amb els tòxics, trepes, troians i trolls i envolteu-vos de #SINERGENTS que sempre sumen aptituds, equip i valors”

#semprelovelace

Imatge de capçalera: Basetis

igualtat,Lovelace,Open,