La bretxa de gènere al món científic i tecnològic és una realitat. La falta de referents i de visibilitat de les dones en aquests camps i també els prejudicis, estereotips socials i el desconeixement de les tasques que es desenvolupen, són les principals causes que fan que les noies decideixin optar per altres camins professionals allunyats dels de l’àmbit STEAM.
Les empreses, les universitats i els governs hi tenen un paper important a l’hora de fomentar la contractació de dones, buscar la paritat i desenvolupar polítiques que permetin una continuïtat de les dones al sector. Però tot comença des de l’escola: cal que les nenes des de ben petites, es creguin capaces de resoldre els problemes de matemàtiques, de programació, de ciència en general. Que es vegin motivades i creguin en elles mateixes davant els reptes tecnològics i també que vegin atractiva l’opció de desenvolupar una carrera professional relacionada amb les enginyeries i la tecnologia.
És per això que quan vam tenir l’oportunitat de col·laborar amb l’associació Young IT Girls mitjançant un patrocini, vam pensar que seria una gran manera d’aportar el nostre gra de sorra per reduir aquesta bretxa de gènere en el sector STEAM des de les escoles i els instituts. Us expliquem una mica la gran feina que fan:
L’associació YITG
Young IT Girls és una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de trencar estereotips de gènere en l’àmbit STEAM. Per aconseguir-ho ofereixen diverses activitats per a totes les edats basades en la resolució de problemes o de reptes relacionats amb el món de la tecnologia i la ciència. Són activitats que es poden fer en grups mixtos o no i que s’ofereixen per a escoles, instituts, entitats i també adults.
L’oferta d’activitats és molt àmplia: adaptades a diferents grups d’edat i diferents temàtiques. Tenen un catàleg d’activitats presencials i online que tracten, per exemple, la intel·ligència artificial, la impressió 3D, dades o mobilitat. A més, a la seva pàgina web també hi tenen disponibles diversos jocs descarregables per conèixer l’important paper de les dones científiques. També organitzen xerrades amb convidades referents perquè puguin conèixer quin tipus de feina es fa en el sector de la ciència, la tecnologia i les enginyeries. Podeu consultar el catàleg a la seva pàgina web. I també estan actives a Twitter, Instagram, LinkedIn i TikTok.
A més a més, també tenen un podcast (“Un cafè amb”) que es pot escoltar a Spotify i iVoox, i han escrit diversos articles.
Al darrere de tota aquesta gran feina hi ha un grup de joves professionals i estudiants de diferents àmbits del sector STEAM que volen que totes les noies tinguin l’oportunitat d’apropar-se a la tecnologia.
Teniu ganes de participar-hi?
Si teniu ganes de col·laborar amb YITG, busquen noies de menys de 30 anys del sector STEAM que vulguin participar i ajudar a dinamitzar les activitats. Si en teniu ganes, no dubteu a contactar amb nosaltres perquè ho puguem gestionar!
Comentaris