LGTBIQ+ són les sigles que designen els col·lectius lèsbic, gai, bisexual, trans., intersexual, queer, incloent-hi a través del + qualsevol altra identitat que es quedi en el mig de totes elles o en cap lloc.

 

Saps quin és el significat de les banderes LGTBIQ+? En aquest post t’expliquem el perquè dels dissenys d’algunes de les banderes que representen a cada un dels col·lectius dins de la comunitat.

 

Bandera “Arcoíris”

Creada l’any 1978 per Gilbert Baker.

La bandera Arc de Sant Martí és el símbol més reconegut del moviment LGBTI. En el 1978 es va fer popular com a emblema de l’orgull gai. Els colors que la componen són els mateixos i en el mateix ordre que els colors de l’arc de Sant Martí. Pretén representar la diversitat dins del moviment LGTBIQ+. Representa tolerància i respecte.

Significat:
 

 

Bandera Bisexual

Dissenyada l’any 1998 per Michael Page.

Amb els seus colors vol simbolitzar l’atracció del mateix sexe amb una banda color magenta a dalt, l’atracció al sexe oposat amb una banda blava sota, i l’atracció per tots dos sexes la representa amb una banda de color violeta, una mescla dels dos colors anteriors.
 

 

Bandera Transsexual

Va ser dissenyada per una dona transsexual anomenada Monica Helms l’any 1999.

La Transsexualitat defèn una identitat de gènere que no coincideix amb el seu sexe i desitgen fer una transició al sexe amb el qual s’identifiquen. La bandera trans. consisteix en dues franges que són de color blau, dues franges de color rosa i una blanca en el centre. Les franges blaves representen el color del nen, el rosa el de la nena, i el blanc és el de la transició.
 

 

Bandera Pansexual

Creada l’any 2010.

Orientació sexual caracteritzada per l’atracció estètica, romàntica o sexual per una persona sense importar-ne el sexe ni el gènere a què pertanyi o amb què s’identifiqui.

La Bandera consta de tres colors:

  • Rosa (gènere femení)
  • Blau (gènere masculí), 
  • Groc (que representa les atraccions no binàries com a persones andrògines, agènere, bigènere, etc.)
     

 

Bandera queer

Creada per Marilyn Roxie

Les persones genderqueer presenten una identitat en la qual l’individu no s’identifica amb els gèneres masculí i femení, podent-se identificar amb una àmplia varietat de gènere que satisfaci la seva identitat.

La bandera genderqueer està formada per tres colors.

  • La lavanda (mescla de blava i rosa, colors associats generalment amb homes i dones) que representa la identitat Queer
  • El blanc que representa el gènere neutre 
  • I el verd que és l’oposat a la lavanda i representa el tercer gènere.
     

 

Bandera intersexualitat

Dissenyada l’any 2013 per Drets Humans Intersexuals Austràlia, pel dissenyador Morgan Carpenter

Representa la totalitat, integritat i el dret a ser com vulguem. S’utilitza per defensar a aquelles persones que no s’identifiquen amb cap gènere tradicional, masculí o femení.

  • És per això que s’utilitzen els colors liles i grocs, símbol dels hermafrodites i pel mateix motiu no s’utilitzen colors com el rosa o el blau.
     

 

Nova Bandera LGTBIQ+

En el 2018 es van celebrar els 40 anys de la creació de la bandera de l’Orgull Gai. No obstant això, moltes persones no se sentien identificades amb ella. Daniel Quasar proposa llavors un nou disseny respecte a la bandera de l’Arc de Sant Martí afegint més colors:

  • Blanc, rosa i “celeste”: persones de l’orgull transgènere.
  • Negre i marró: persones de la comunitat de color en el món LGTBIQ+.

Aquestes noves franges no estan col·locades horitzontalment, sinó en forma triangular. Representa així una fletxa cap a la dreta, volent mostrar moviment cap endavant amb necessitat de fer més progressos.
 

 

Malauradament encara ens queda molt per fer pel que fa a tolerància i respecte. Però a poc a poc escoltant i entenen a les persones, farem una societat millor.
 

Il·lustració @matusantamaria

 

Foto capçalera: Yoav Hornung on Unsplash

Banderes,Comissió d'Igualtat,LGBTI,Medalla Pulitzer,Open,PushingSocialChange,