Il·lustració: Flavita Banana

 

“I de què tracten els teus llibres?”, li va preguntar un home a l’escriptora Rebecca Solnit durant una festa.

Solnit va començar a parlar-li de l’últim que havia escrit, però l’home la va interrompre per a explicar-li el que pensava sobre un llibre “molt important” que s’havia publicat aquell any sobre el mateix tema. Aquest llibre era un altre dels llibres que ella mateixa,  Rebecca Solnit, havia escrit.

L’autora va recollir aquesta anècdota en un article de 2008 titulat “Men explain things to me” (“Els homes m’expliquen coses”), text que va inspirar el terme “mansplaining” (“man”: home; “explaining”: explicar), és a dir, quan un home assumeix que la dona amb la qual conversa sap menys que ell i li explica alguna cosa o la corregeix.

 

“Totes les dones saben de què les estic parlant”, afegia, assegurant que els efectes d’aquest fenomen contribueixen al fet que les dones intervinguin menys en públic en educar-les “en la inseguretat i en l’autolimitació”.

 

“El concepte es dona més en aquelles situacions en les quals l’home sap poc i la dona, per contra, és “experta” en el tema. En aquests casos per a ell això és irrellevant: ell té alguna cosa a explicar i això és l’única cosa que importa”, es detalla en el llibre.

 

L’autora assegura que la història recent d’EUA seria molt diferent si haguessin parat més atenció a Coleen Rowley, l’agent de lFBI que va donar els primers avisos sobre Al-Qaeda. “La credibilitat és una eina que rarament es concedeix a les dones”, va escriure Solnit.

En un estudi de les universitats de Brigham Young i Princeton, els homes parlen tres vegades més que les dones en les reunions de treball. “Ells es prenen, i se’ls assigna, més temps per a parlar en gairebé tots els entorns professionals”, va escriure la periodista Julia Baird en un article de New York Times.

 

Per què és tan controvertit?

Per a algunes persones, el terme resulta problemàtic perquè el seu significat podria derivar que sigui utilitzat per a callar o menysprear l’opinió de qualsevol home. És per això que és important tenir clar el veritable significat d’aquesta paraula.

El terme “mansplaining” no explica la situació en la qual qualsevol home explica coses només perquè té una experiència major comprovada sobre qualsevol que sigui el tema. És a dir, no parlem sobre un professor donant un tema a una alumna sobre el qual ella està aprenent, o sobre un mecànic explicant el que està malament amb el motor del seu cotxe a una dona. “Mansplaining” es refereix més aviat a aquella situació en la qual un home qualsevol tracta d’explicar a una dona com alletar al seu nadó, o a una escriptora el significat del seu propi llibre.

 

Amb quins temes relaciones aquesta frase? Vols compartir alguna experiència?

Deixa un comentari

 

#TambéÉsMasclisme / #TambéÉsDiscriminació

 

Altres articles de la campanya

Foto capçalera: Basetis
compromís social,compromiso social,igualtat,Open,PushingSocialChange,social,TambéÉsDiscriminació,TambéÉsMasclisme,Top post,