El 22 de desembre del 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir designar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència per commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia, la història de les quals moltes vegades ha quedat en l’oblit.

Un article molt interessant publicat per les Nacions Unides ens recorda que el brot de la pandèmia per covid-19 ha demostrat clarament el paper rellevant de les dones investigadores en els diferents fronts en la lluita contra el coronavirus. La seva contribució abasta des dels avenços en el coneixement de virus fins al desenvolupament de tècniques per a les proves diagnòstiques de covid-19 i l’obtenció de les vacunes.

Però a la vegada, la pandèmia ha tingut un impacte negatiu molt significatiu en les dones científiques. Ha afectat especialment a les que es trobaven en els inicis de les seves carreres, la qual cosa ha contribuït que s’eixamplés la bretxa de gènere existent a la ciència i ha revelat novament les disparitats de gènere en el sistema científic. Cal corregir aquestes disparitats mitjançant noves polítiques, iniciatives i mecanismes per donar suport a les dones i les nenes que es volen obrir camí en l’àmbit científic.
 

Mapa de dones STEM

Per aquest motiu, ara més que mai s’ha de visibilitzar tot aquest talent! Així ho fa la campanya Pelopantón que ha preparat un mapa de dones STEM (de l’anglès, ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Durant un any, amb l’ajuda d’usuaris i usuàries de les xarxes socials i el suport de la plataforma 11F Balears, s’ha creat el Mapa de dones STEM, amb 50 dones històriques, actuals, famoses, desconegudes, majors, joves… una representació de dones de ciència i tecnologia, enginyeria i matemàtiques, cadascuna en la seva província de naixement. Un exercici per visibilitzar les dones STEM!
 

No More Matildas

Molt emocionades ens ha deixat la campanya No More Matildas, de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), que segurament heu vist a les xarxes socials. Amb un suggerent vídeo promocional ens interroga: “T’imagines que hagués passat si Einstein hagués estat una dona? Doncs que molt probablement avui en dia no sabríem qui és Einstein i els mèrits dels seus descobriments se’ls hauria endut algun company seu o fins i tot el seu marit”. Aquest és el fenomen que es coneix amb el nom d’Efecte Matilda en honor a Matilda Joselnyn Gage, la primera activista que va denunciar la injustícia d’ignorar de manera sistemàtica els brillants descobriments fets per dones al llarg de la nostra història.

Es tracta d’una campanya que pretén recuperar les dones investigadores i científiques que no surten als llibres escolars i que cal que les estudiants coneguin per tal de trobar la inspiració i l’impuls que necessiten per endinsar-se en l’apassionant món de la ciència. La falta de referents de dones científiques se segueix considerant com un element d’exclusió activa en l’educació, amb una incidència clau en els estudis superiors. Tan sols prop del 30% de les estudiants del món escullen les carreres dels àmbits de l’educació STEM, segons recull un informe de la Unesco entre el 2014 i el 2016. Si consulteu el web de No More Matildas, veureu que han posat a l’abast de tothom la descàrrega d’annexos per afegir als llibres de text d’alumnes a partir de 5è de Primària (o sigui per a nenes i nens a partir dels 10 anys). Jo ja tinc els meus descarregats per tal que els meus fills els tinguin!
 

Dones negres en la ciència

I si de dones científiques en coneixem poques, de dones negres científiques encara menys. Per això, m’ha agradat molt veure publicat aquest nou àlbum il·lustrat que us recomano avui. És Dones negres en la ciència, de Zhintia Palomino amb il·lustracions de Nina Secfik i publicat per Wanafrica Ediciones. Aquest llibre dona visibilitat a les grans troballes que han realitzat dones negres o afrodescents en la ciència dels últims 100 anys. Jo ja tinc el meu! 

Aquest llibre s’ha publicat dins del projecte educatiu Mujeres negras que cambiaron el mundoel qual reuneix una col·lecció de llibres infantils il·lustrats que busquen donar visibilitat a les valuoses aportacions que han realitzat dones negres o afrodescendents en la història universal, amb la intenció de crear referents amb diversitat ètnica-racial dins la societat i desmuntar la imatge estereotipada amb què es representa majoritàriament a la dona africana o afrodescendent.

I és que, encara que no tothom ho vegi o ho vulgui…
 

la ciència sempre ha tingut, té i tindrà nom de dona
 

Foto de capçalera: Mapa de dones STEM / Pelopantón
compromís social,compromiso social,cultura,igualtat,Open,PushingSocialChange,social,TambéÉsMasclisme,Top post,