Back to top

L'Abel de matemàtiques, per primera vegada, a una dona

Posted by Ana Garcia Balañá on 20-03-2019

Ahir es va concedir el premi Abel de matemàtiques del 2019.  Per primera vegada, va ser atorgat a una dona, l'estatunidenca Karen Uhlenbeck pels seus assoliments pioners en equacions diferencials parcials geomètriques, teoria dels indicadors i sistemes integrals, i per l'impacte fonamental del seu treball en l'anàlisi, la geometria i la física matemàtica.

El premi Abel és considerat el premi Nobel de les matemàtiques i va ser creat pel govern noruec l'any 2002, coincidint amb el bicentenari del naixement del matemàtic noruec Niels Henrik Abel. El primer va ser atorgat l'any 2003.

 

Matemàtica pionera

La Karen va ser la segona dona en impartir una conferència plenària en un Congrés Internacional de Matemàtics l'any 1990. La primera va ser l'alemanya Emmy Noether 60 anys abans.

 

Visibilitat

Noticies com aquesta no tenen el ressó que haurien de tenir als mitjans de comunicació per a què la visibilitat de les dones com la Karen sigui una realitat diària.
 

Foto de capçalera: The Abel Prize
+1
11


2 Comments

Pere Daniel Prieto's picture
Pere Daniel Prieto

Unes quantes puntualitzacions només. La primera: sí que hi ha força mitjans de comunicació que se n'han fet ressò. Aquí us deixo un fil de Twitter excel·lent del professor Manuel de León on fa un recull dels mitjans que se n'han fet resssò (entre ells La Vanguàrdia o La Razón):

https://twitter.com/manuel_de_leon/status/1107964209193799683

Jo mateix he sentit Rac1 anunciant la notícia cap a les 8:39 d'aquest matí en directe.

La segona, per favor deixem de dir que el premi Abel és considerat el "Nobel de les matemàtiques", perquè la mateixa consideració se li acostuma a donar a la Medalla Fields. El premi Abel és el premi més prestigiós que es pot aconseguir en matemàtiques, i no cal comparar-lo amb res per a que això tingui valor. I tercera i última: el premi Abel s'instaura el 2001, es dona un honorari el 2002 a Atle Selberg i el primer premi oficial és atorgat efectivament el 2003 a Jean-Pierre Serre.

Add new comment