El passat dijous 4 de juliol el CTecno va convidar a Basetis a l’esmorzar-TIC “La propera revolució digital: les dones TIC”. Amb un títol així no podia deixar passar l’oportunitat de veure què ens explicaven i quins podien ser els motius sobre la manca d’incorporació de talent femení a les empreses TIC.
 

Què esperava?

L’expectativa era força alta (potser esperava trobar la “recepta màgica” per incorporar més dones a Basetis) però el que era il·lusionant era veure l’elevat nombre de dones que omplíem a vessar la sala de l’auditori del Movistar Centre. Les ponències anaven des de la perspectiva acadèmica a l’administració pública, passant també per l’empresa privada i l’emprenedoria jove.

L’acte el va moderar la periodista Mariola Dinarés, que lidera el programa sobre tecnologia que es fa a Catalunya Ràdio “Popap“. Només començar ja va encendre la metxa amb un exemple:

Avui dia, tenir algoritmes només programats per homes no fa que la tecnologia ajudi a les dones; tot s’està programant sota una mirada que ens exclou.”
 

Foto: Marta Clua / Basetis
 

Per obrir l’acte, Bernat Palau, membre del comitè executiu i responsable de talent del CTecno, va posar l’accent en la falta de dones al sector i va explicar què es fa des de l’aliança público-privada de la Barcelona Digital Talent per atraure’l i retenir-lo.

 

Només la introducció ja apuntava maneres…

La primera ponència va ser a càrrec de la Milagros Sainz, principal Investigator of the Gender and ICT Research Group UOC, que des d’una perspectiva més acadèmica ens ha fet focus en el rellevant què és l’educació que reben els nostres nens i nenes. Des de ben petits es fomenten els estereotips de gènere i això va creant un biaix inconscient entre quines haurien de ser les eleccions de les nenes (jocs tranquils i de cura pels altres) respecte a les eleccions dels nens (jocs d’acció i emoció). Així que l’escola ha de posar-se les piles: fent servir un llenguatge inclusiu, treballant la coeducació i el treball mixt, eliminant estereotips, incloure més referents femenins en l’àmbit STEAM

A continuació, Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, amb la visió de l’administració, va posar en relleu que les dones arriben més ben preparades que els homes. Tot i que l’elecció d’una carrera STEAM per part de les dones se situa al voltant del 30%. Ens va transmetre aquesta reflexió tan interessant: 

Les dones tendim a autoavaluar-nos per sota de les nostres capacitats i per sota dels homes, i ells no ho fan. Per tant, cal que ens creiem que estem capacitades, sobretot perquè tenim dades de l’Observatori Dona Empresa i Economia, que ens parlen que les dones són qui més formació i preparació tenen, però no es tradueix en el món laboral, on per exemple, menys del 8% ocupen posicions TIC.”
 

Foto: Marta Clua / Basetis
 

Es remarca que les dones entre els 35 i els 40 anys abandonen el sector TIC, essent la maternitat la principal causa d’abandonament i per tant on es perd més talent. La majoria d’aquestes no tornen mai més a treballar al nostre sector i unes poques caben optant per l’emprenedoria relacionada amb les TIC.

Mar Porras, Marketing Manager de Ricoh España, ens va parlar del fet que:

A la meva companyia se segueixen els Objectius del Desenvolupament Sostenible, els ODS [a l’igual que Basetis]: protegir el planeta, treballar amb les persones incloent els temes de gènere i la prosperity; són tres eixos en els que creiem fermament.”

A més, participa en programes de mentoring que posen en contacte dones TIC o en posicions destacades de l’empresa amb dones estudiants, majoritàriament de la UPC, ho va definir com “una manera d’enriquir-se mútuament i crear valor”.
 

Foto: Marta Clua / Basetis
 

La darrera ponent, i per mi una de les més interessants, va ser la Sara González, enginyera civil i de camins i membre de Young IT Girls. Ens ho va deixar molt clar:

La tecnologia ho impregnarà tot i ja ho està fent i té un impacte directe en la societat, i les dones no podem quedar fora d’aquesta evolució.”

Contundent va ser, quan ens va explicar, a tall d’exemple que segons un estudi fet a Anglaterra:

Només l’1% de pares i mares volen que les seves filles siguin enginyeres.”

O quan ens va comentar que els llibres de text que s’estan fent servir a les escoles i instituts es troben només  dues dones referents en l’àmbit STEAM (Marie Curie i Ada Lovelace), davant dels més de 200 referents masculins que hi ha. Des de Young IT Girls ho tenen clar, cal fer focus a casa i a les escoles: trencar estereotips de gèneres en el sector tecnològic des de la infantesa, destacar la component social i humana de les  TIC, enfortir les confiances de les nenes i joves cap a les TIC, incloure més referents femenins en l’àmbit STEAM, fomentar les vocacions STEAM des de petites.
 

Conclusions

Surto de l’esmorzar sabent que ens queda un llarg camí per recórrer i molta feina per fer. Però amb la certesa que cada vegada som moltes i molts les qui caminem cap a aquesta direcció i que cada cop hi ha més empreses, com Basetis, que treballem per la igualtat i la normalització de les dones en el sector TIC. 

Us passo el link de la jornada on podeu veure amb més detall tot el que es va parlar, i també podeu escoltar les seves ponents.

Ja ho deia algú, la revolució digital serà feminista o no serà!

 

Font de capçalera: Pixabay 
igualtat,Open,TIC,Top post,top10,