Back to top

Coffee&CIO amb OXFAM i la Fundació Vicente Ferrer

Publicado por Andreu Carreras el 20-11-2020

Participants empreses sòcies CTecno

Nota de l'autor: Sigueu conscients que no hi ha cap periodista prenent nota i que m'equivoco sovint... demano disculpes per anticipat per tot allò que no hagi entès bé o no hagi sabut exposar.
 

Coffee&CIO

El CTecno organitza les sessions Coffee&CIO, trobades per compartir espai virtual representants de les empreses sòcies amb CIOs de companyies.

Aquest cop, la trobada va reunir 40 persones (gran assistència) i les protagonistes van ser la Rosa i la Mercè, dues dones que lideren les polítiques d’IT de dues entitats del Tercer Sector.
 

Les protagonistes

Rosa Cortada - CIO de la Fundació OXFAM Intermón

OXFAM està orientada a erradicar les injustícies i la pobresa, amb presència a 90 països i amb més de 20 milions de persones com a públic objectiu. OXFAM Intermón és una de les seves 20 afiliades, referent en les denúncies de les desigualtats i experta en l’atenció a les emergències.

La Rosa Cortada lidera la gestió del sistemes interns en l’àmbit internacional, incloent-hi la seguretat, el helpdesk, les aplicacions corporatives, etc.
 

Mercè Garcia - CIO de la Fundació Vicente Ferrer

La Fundació Vicente Ferrer orienta la seva feina a dos estats de l'Índia on hi viuen 85 milions de persones, focalitzats en 3.600 poblats rurals on miren de millorar en la sanitat, l’educació i l’ecologia. Actualment a Espanya 132.000 persones hi donen suport, recaptant al darrer any més de 200.000 €.

La Mercè Garcia, flama viva de l’organització, porta un equip de 8 persones, focalitzat en els sistemes, les xarxes, la seguretat, el helpdesk, l’ERP i el CRM. Aquesta tasca es realitza per a Espanya i les oficines de Berlín i Washington.
 

La gestió de la pandèmia

Com totes les CIO s’han hagut d’enfrontar als desafiaments que ha comportat la Pandèmia:

La Rosa reconeix que les ha agafat preparades, ja feia 3 anys que estaven canviant els dispositius a portàtils, tenien una certa experiència de teletreball, havien arribat a un acord amb Zoom pocs mesos abans i havien desplegat el Teams a tots els ordinadors. Tot i això, el confinament d’un dia per l’altre de 1.300 persones, no és pas una tasca fàcil. Esmenta el Workplace de Facebook com a eina que els ha ajudat a mantenir el contacte internament. Ens comparteix que veu clar que aquesta experiència canviarà la seva forma de treballar.

A l’equip de la Mercè, la situació els va agafar en pitjors condicions. Afortunadament ja tenien el CITRIX instal·lat a tots els dispositius, però gestionar el teletreball forçat de 140 persones no ha estat senzill. Especialment per no disposar tothom de dispositius portàtils. Ens destaca aspectes positius, com la bona adaptació d’equips poc tecnològics a aquesta forma de treballar en remot, l’aprenentatge forçat de l’ús de les tecnologies i una millor visibilitat del seu equip dins l’organització.
 

El seu dia a dia actual

La Rosa ens explica que el seu departament té la fortuna d’estar a prop dels òrgans de direcció, però que tanmateix les persones que donen diners, esperen que aquests es destinin a projectes finalistes i no pas a l’organització interna. La davallada d’ingressos d’aquest any maleït aguditza els problemes.

Estan focalitzades en cercar noves formes de captació, en millorar la relació amb els seus col·laboradors, miren d'obtenir una visió 360, treballar els customer journeys i saber reaccionar a les interaccions de forma personalitzada. El seu SAP té ja 10 anys i això les condiciona, a més que és complicat destinar pressupost a la prova - error en moments de crisi com els que vivim. Creu què és clau canviar la mentalitat, i invertir en eines que simplifiquin les integracions (Middleware’s, APIs de APIs, etc). D’aquesta manera podran ser més àgils i reduir el seu time to market.

Estan mirant de crear un sistema comú de gestió de subvencions pels 40 països, amb el desafiament de la integració entre sistemes diferents (SAP, Dynamics, Oracle, etc). Ens explica també un projecte trencador, l’anomenen projecte Arbolitos. El destinen als joves del Sahel i tracten d'incentivar formes de vida sostenibles. Els hi donen parcel·les per a què les reforestin, mitjançant una IA que analitza imatges satèl·lit calculen el creixement dels arbres i la captació de carboni. En funció dels resultats obtinguts, els joves reben una compensaió econòmica.

La Mercè ens puntualitza que la part d'innovació es duu a terme a l'Índia i que ara mateix estan en un procés de renovació generacional que segur que comportarà un impuls de la seva transformació digital. El seu equip s'ocupa de la part de captació, de projectes, i la gestió del SAP. Creu que cal millorar la seva agilitat per poder tenir bons temps de resposta a les necessitats que van apareixent a l'organització, especialment del departament de Marketing.
 

Metodologies àgils

La Mercè ens descriu com l'equip ha de combinar les tasques del dia a dia amb els projectes i que això dificulta la implantació de l'agilisme. Per la seva banda, la Rosa ens detalla com fa ja un parell d'anys que es formen en temes d'Agile, especialment amb l'àrea que anomenen public engagement. Els funciona bé en alguns projectes, però en general no està sent fàcil per la seva necessitat de fer projectes diferents en paral·lel. Els cal ser extremadament eficients i miren d'usar models híbrids.
 

Què demanen al nostre sector?

La Mercè ho té molt clar i respon amb dos punts claus:

  • Manca coneixement del Tercer Sector. No en sabem prou de les seves necessitats i especificitats, les seves problemàtiques i les seves dinàmiques internes. Incorporar un nou proveïdor els suposa una corba d'aprenentatge massa feixuga.
  • Troben a faltar el vessant de consultoria. Massa sovint els proveïdors actuem com a executors i no aportem prou valor afegit per a enriquir les seves propostes i solucions.
     

La Rosa està d'acord amb aquests punts i afegeix que cal canviar els paradigmes:

  • Cercar col·laboradors en comptes de proveïdors, que permetin construir plataformes útils per al futur del Tercer Sector, productes comuns per cobrir les necessitats de les ONGs, que les permeti reduir costos i ser més eficients per invertir la major part del pressupost possible en la seva funció de transformació real. 

 

Torn de preguntes

Us trasllado algunes de les preguntes i respostes.
 

Fins a quin punt és cert què la tecnologia ajuda a reduir les desigualtats?

La Mercè creu què sí, què és una revolució que tot just comença, i alhora cal invertir en millorar les xarxes de comunicació i l'educació digital en les zones més desfavorides.

La Rosa afegeix que l'accés a la informació que permeten les noves tecnologies és un motor de canvi, però que cal vigilar amb aquells governs que controlen aquesta informació i miren d'usar-la per manipular la seva població.
 

Com una infermera de Sant Pau acaba esdevenint CIO de la Fundació Vicente Ferrer?

La Mercè ens aclareix que no és pas tan diferent la gestió de quiròfans a la de sistemes i infreastructures. Després d'estudiar infermeria, aprofitant la seva excedència per maternitat, va estudiar periodisme. És com a periodista que comença a treballar per la Fundació, sempre ha estat molt interessada per la qualitat de les dades. Va començar a endinsar-se en el món de les TIC portant el projecte d'implantació del SAP. Ens explica que, al final, el que cal és lideratge i saber escoltar a l'equip.
 

Establiu polítiques de contractació de proveïdors per a assegurar-vos què estan alineats amb els vostres valors?

La Rosa assenyala que el seu sistema és similar al de una licitació pública, penseu que sovint hi ha al darrera una subvenció de l'administració. També usen eines per al cribatge de proveïdors i revisen que compleixin el codi de conducta intern. Tanmateix, tot plegat, els hi suposa ser molt més lentes del que voldrien.

La Mercè afirma que tenen un decàleg que cal complir i que miren de conèixer els proveïdors per a evitar treballar amb segons qui.
 

L'aparició dels ODS i iniciatives com el BCorp, us estan ajudant d'alguna manera?

La Rosa indica que pensen que sí, que els ajudarà a establir col·laboracions amb el sector privat més enriquidores.

La Mercè comenta que estàn treballant internament en els ODS.
 

Com ho hem de fer per a tenir més dones al sector TIC? Vosaltres ho esteu aconseguint pel vostre vessant social, com us veu el vostre entorn per ser dones i CIOs?

La Rosa ens emplaça a treballar per reforçar la presència de la dona en el sector i creu que sí, que tenir aquest cantó social i una política de conciliació forta, ajuda a incorporar dones. Tanmateix, creu que no es poden permetre salaris gaire alts i això redueix el nombre d'homes disposats a treballar amb elles.

La Mercè ens explica la seva experiència personal, on li va costar tenir la credibilitat a l'Índia que el seu càrrec comporta pel fet de ser dona, però està contenta d'haver aportat aquesta visibilitat.

+1
8


0 Comentarios

Todavía no hay comentarios, pero puedes añadir el tuyo!