Back to top

Contra la #ViolènciaEnverslesDones

Publicado por Gaia Donadello el 25-11-2019

Avui, 25 de novembre, és el Dia internacional per a l'eliminació de la #ViolènciaEnverslesDones
 

Orígens

 

L’origen d’aquesta data es troba el 1960, any en què les germanes Mirabal, activistes polítiques de la República Dominicana, van ser brutalment torturades fins a la mort per oposar-se al règim del dictador Rafael Trujillo. Ja des del 1981, durant la primera trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib, es va establir aquesta data en commemoració dels fets i com a símbol de la lluita i la resistència contra els abusos i la tortura. El 17 de desembre de 1999 l'Assemblea General de les Nacions Unides va designar-la com al Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.
 

Algunes dades

Cinquanta-nou anys més tard, aquesta reivindicació segueix sent present i necessària. La violència cap a les dones i nenes és una de les més esteses al món on, en molts casos, les persones que l’exerceixen tenen impunitat, mentre que les víctimes pateixen estigmatització, vergonya, culpabilitat i són condemnades al silenci.

 

La violència cap a les dones es pot manifestar de moltes maneres, tant físiques, sexuals com psicològiques. Alguns exemples són la violència física o maltractament psicològic, la violència sexual i l'assetjament, el tràfic d'éssers humans, la mutilació genital i el matrimoni infantil.

Per fer-nos una idea de la magnitud d’aquest problema, només cal veure les xifres:

 

Al món

[Segons dades de l'ONU]

  • Una de cada tres dones ha patit violència física o sexual.

  • Una de cada dues dones assassinades el 2017 al món, va ser assassinada en mans de la seva parella o d’algun familiar.

  • El 71% de les víctimes del tràfic de persones són dones i nenes.

 

A Europa

[Segons dades de l'Agencia Europea de Derechos Fundamentales]

  • El 98% dels autors de violència sexual són homes.

  • Una de cada vint dones majors de 15 anys ha estat violada.

  • Una de cada deu dones ha patit violència sexual per part de la seva parella o exparella.

 

A Espanya

[Segons dades de l'INE i de l'ONU]

  • Cinquanta-dues dones han sigut assassinades per violència de gènere l’últim any (2019). Des de l’1 de gener de 2003, any en què es van començar a efectuar registres oficials, han mort 1027 dones a Espanya.

  • El 24,2% de les dones de més de 15 anys han patit violència física i/o sexual en els últims 12 mesos, ja sigui per part de la parella, exparella o terceres persones.

  • Les denúncies per agressió sexual amb penetració van augmentar un 22,7% durant l’any 2018, amb un total de 1702 violacions (l’any anterior van ser 1387). La resta d’agressions i abusos sexuals també van augmentar un 17,5%, amb un total de 12.109 registrades.

  • Especial menció a les violacions grupals o “manades”, que aquest últim any sumen fins a 63 segons les dades de feminicidio.net, que recopila les dades a través de notícies als mitjans de comunicació.

 

Què hi podem fer?

 

L'educació i la visibilització, així com la creació de lleis que emparin la víctima i evitin la impunitat, tenen un paper clau per denunciar actituds i situacions que fins ara estaven normalitzades o que no es denunciaven per por o per vergonya. Si bé és cert que en els últims anys s’està perpetrant un canvi progressiu de mentalitat, encara queda molt camí per recórrer per poder acabar definitivament amb la violència envers les dones. 

Alguns enllaços interessants:

 

Tu et compromets?

+1
11


0 Comentarios

Todavía no hay comentarios, pero puedes añadir el tuyo!