En pocs dies tenim la festa més bonica de casa nostra: Sant Jordi! De ben segur que ja teniu la vostra llista feta, tot i així, m’aventuro a portar-vos cinc recomanacions de llibres ben diversos, escrits per dones d’arreu i que espero que us agradin tant com a mi.
Si us agraden les històries inquietants….
“Que morin els fills dels altres” de la Roser Cabré-Verdiel de l’ Editorial Males herbes.
La trama s’explica a la contraportada del llibre, la Rebeca marxa junt amb la seva família, a viure a Ocata, a la recerca d’una vida mes calmada que li doni una pau i una serenor que necessita per poder fer fronts a les pors que la paralitzen. A Ocata, coneixerà als seus veïns que sembla que amaguen alguns secrets que mantindran en alerta a la Rebeca : el pare, en Gregori, es passa les nits fumant al terrat, la filla, la Flora, no parla encara…. De mica en mica, la relació entre les famílies es fa més estreta i les pors de la Rebeca prendran un caire oscil·lant entre la paranoia i la sospita…
No us vull explicar gran cosa, perquè crec que val la pena que el descobriu i us feu la vostra pròpia reflexió. La Roser crea un entorn màgic , inquietant, tètric … i també terrorífic. Una narració desbordant, abrumadora, captivadora i totalment folla, espectacular!
Si us agraden les històries d’amor no tòxiques…
“Guia per a lesbianes a l’escola catòlica “ de Sonora Reyes amb la traducció al català de la Maria Rosich i editat per indomita.
La Yamilet es una jove mexicana que després d’obrir el seu cor a la que creia la seva millor amiga per dir-li que es lesbiana es sent jutjada i rebutjada per part d’ella. Per sort, el següent curs serà en una nova escola on ningú la coneix i on decidirà amagar la seva homosexualitat . Però a la nova escola coneixerà a la Bo, l’única noia obertament queer de l’escola i la trobarà tan perfecta, tan guapa, i tan simpàtica que la Yamilet se n’enamorara perdudament… però ella vol lluitar contra els seus sentiments i es vol comportar com si fos heterosexual dins de l’Institut … però no serà una bona idea… A mes hi ha la seva mare, pluriempleada, que lluita per tirar endavant a la Yami i el seu germà Cèsar , mentre el seu pare es a Mèxic ja que va ser deportat.
“Guia per a lesbianes” ens parla també de salut mental, d’immigració , de classes socials , de religió i sobretot d’amor. La Yami es una protagonista potent, forta, valenta i que lluita pel que creu, i que s’accepta tal i com es… si la coneixeu us enamorareu d’ella .
Si us agraden els llibres divertits…
“Vermuts i Barbuts” de la Magda Minguet editat per La Campana.
Us faig una breu ressenya de la història, la Gemma és una dona apassionada de la bona cuina, que té molt clar que una bona cita passa per una bona experiència culinària prèvia. Així que cansada de males cites i sobretot, farta de no gaudir ni tan sols d’un bon àpat decideix crear una aplicació de cites a cegues gastronòmiques: “Foodie Match”. El funcionament és senzill, les persones que es registren publiquen fotos del menjar que més els hi agrada o que millor els defineix, sense publicar cap foto personal. L’objectiu de la Foodie Match es trobar a algú amb qui anar a compartir, com a mínim una bona experiència culinària. De manera que si la cita no et convenç, et garanteix que gaudiràs d’un bon àpat. Amb aquesta premissa anirem coneixen les cites a les quals assisteix la Gemma. Algunes d’elles seran divertides, d’altres més intenses, algunes totalment esbojarrades i d’altres resultaran accidentades. I de cita en cita, anirem coneixem a la Gemma, la seva vida i sobretot les seves reflexions sobre totes les seves vivències.
“Vermuts i barbuts” és un llibre fresc, actual i molt divertit, que es llegeix amb un somriure permanent, i que ens parla sobretot d’aprendre a acceptar-nos tal i com són, de caminar sempre endavant i de la importància de mantenir les bones amistats, perquè la vida es com el bon menjar si és en bona companyia, sempre és molt millor.
Si us agraden les biografies diferents…
“Per què ser feliç quan podries ser normal?” De la Jeanette Winterson amb la traducció de la Dolors udina i editat per Edicions del periscopi .
Viatjarem a la infantesa de la autora, on descobrirem la seva peculiar llar on la seva mare adoptiva sempre li va recordar que era un “bressol erroni” . Una mare autoritària i cruel que marcarà per sempre a aquesta autora brillant, que es va refugiar en els llibres i en la literatura per poder evadir-se de la manca d’amor i estima dels seus pares. Es molt més que un llibre de memòries , es un llibre que ens parla de la recerca d’un mateix, dels nostres orígens i també un llibre que ens parla de la importància de sentir-se estimat sempre.
La Jeanette escriu a raig, com una font que brolla sense aturador, i en la seva ploma trobem la riquesa de totes les obres de la literatura que l’han inspirat a convertir-se en una gran escriptora. Una història trista però també divertida i sobretot molt valenta.
Si us agraden les històries de ciència ficció feministes …
“Houston, Houston, ens rebeu?” de l’Alice B.Sheldon, traduït al català per Ernest Riera i que ha publicat dunallibres .
Us faig una breu ressenya, tres astronautes viatgen a bord de la nau Sunbird quan una tempesta solar fa malbé una part de la seva nau i comencen a anar a la deriva. Però per fortuna són rescatats pel Gloria, una nau espacial pilotada per un grup de dones astronautes. Aquest fet ja sorprèn molt als tres astronautes, però encara queden més astorats quan descobreixen que han viatjat tres-cents anys al futur i el món tal i com el coneixien ha desaparegut. A mesura que avança la novel·la se’ns explicarà com s’ha arribat a aquest món només format per dones, on els homes han quedat extingits i de quina manera les dones s’han organitzat i han aconseguit sobreviure…. Cal tenir en compte que la novel·la es va escriure als anys 70 i això també ens marca els personatges masculins que reflecteixen els estereotips de l’epoca, i on els homes no els deixa massa ben parats.
Ens trobem davant d’una utopia feminista, que ens planteja una societat on les dones tenen un paper totalment dominant i han estat capaces de sobrevirue a una pandèmia de natalitat, que han après a organitzar-se i a reproduir-se sense cap home. Sheldon planteja qüestions i reflexiona sobre temes com el sexe, l’evolució, la maternitat i la societat, en un text intens i concentrat que no pots deixar de llegir fins al final.
Finalment, vull destacar que no oblideu que no cal comprar tots els llibres nous de trinca, acosteu-vos a les llibreries de segona mà, que n’hi han moltes i les tenim a tocar!