Persones

Feliç Sant Jordi!

18 d'abril de 2024 | Mariona Sanchez

Aquí et deixem un recull de recomanacions per celebrar una diada de Sant Jordi més feminista i igualitària.

Un primer llibre que recomanem és Tothom hauria de ser feminista, de l’autora Chimamanda Ngozi Adichie, una activista nigeriana que relata com els estereotips actuals de les dones limiten el nostre comportament i pensament, concretament en dones migrants i negres. És un llibre contemporani, curtet i molt fàcil de llegir!

Et deixem l’enllaç d’una editorial on pots aconseguir-lo: Tothom hauria de ser feminista – Chimamanda Ngozi Adichie | Grup62

 

I si t’interessa aquest tipus d’activisme, també recomanem lectures (ja una mica més llargues i acadèmiques) de l’autora afroamericana Angela Yvonne Davis, com Dones, raça i classe. Es tracta d’un llibre molt interessant que relata la història de les dones negres durant l’època en què es va abolir l’esclavitud als Estats Units fins l’actualitat. D’aquest llibre se n’han escrit molts exemplars, però recomanem la versió de l’editorial Tigre de Paper, una editorial que publica tot tipus d’obres de pensament crític en català.

Enllaç a l’editorial: Dones, raça i classe – tigredepaper.cat

Foto extreta de tigredepaper.cat

 

Si t’agraden les novel·les, et recomanemLa Malnada de Beatrice Salvioni, una novel·la ambientada en la dictadura de Mussolini que segueix la història de dues nenes de dotze anys que, malgrat provinguin de móns diferents, s’acaben trobant. La història destaca temes d’amistat, oposició a l’opressió i la importància de la desobediència, mostrant la força de les dues noies que s’enfronten a l’abús de poder i la tirania.

Enllaç a l’editorial: La Malnada – Edicions del Periscopi

 

I si busques una recomanació pels més joves, recomanem Les noies de l’Annet Schap editat en català per Pagès editors, amb la traducció de la Maria Rossich. Ens trobem davant de set contes clàssics, podríem dir que l’autora s’ha pres la llicència de reversionar els clàssics sense afany de moralina sinó amb un toc d’actualitat, i el resultat és d’allò més interessant. Trobem una noia que va de camí a visitar la seva àvia malalta, lluny de témer el llop ella espera trobar-se’l cara a cara. En un altre relat, una noia va cercant un príncep i s’adona que potser un gripau l’entendrà millor. Dues germanes amb un pare obsessionat amb la feina a qui van a buscar deixant un rastre de galetes. Una noia que va a fer feines a casa d’un capellà que té una habitació on ella no hi pot entrar… i així fins a set històries que us mantindran captivats. El més destacable de les històries són els personatges femenins que ja no tenen el paper passiu dels contes tradicionals on esperaven ser salvades per un príncep blau, aquí elles són les veritables protagonistes, planten cara als problemes i s’empoderen per seguir el seu propi camí!

Enllaç a l’editorial: Les noies | Pagès Editors

 

En plenes protestes de la pagesia, no podia faltar una recomanació de lectura de les experiències de les dones al món rural: Entre Mans. Dones pageses, dones dempeus. Es tracta d’un recull d’entrevistes fetes per Laia de Ahumada a catorze dones pageses que reflexionen sobre el futur de la pagesia però també de les dificultats i els obstacles en un món tan masculinitzat com és el de la pagesia. És un llibre potent, on cada capítol va acompanyat de la il·lustració de les mans de la pagesa entrevistada, fetes per M. Rosa Vidal Tosas, reflexant l’esforç de cadascuna.

Enllaç a l’editorial: Entre mans – Anem Editors

Foto extreta de Anem Editors

 

Un altre assaig molt interessant és el que ha publicat l’editorial Descontrol: Males fembres pecadores? – Genealogia de la cultura del càstig i les presons de dones a Barcelona de la Sol Abejón Olivera amb un pròleg de la Teresa Vinyoles.  A través de la reconstrucció històrica de la Casa de les Egipcíaques a Barcelona, l’autora posa el focus en l’experiència de les dones preses, per la seva condició de dones i per delictes sexuats des dels darrers segles medievals fins al segle XIX. Qüestionar l’ordre social del pare i la moral cristiana hegemònica eren motius pels quals les dones eren tancades a la presó de les Egipcíaques. Al segle XV, amb l’exemple de les Egipcíaques, el càstig salta de la llar i l’autoritat exclusiva del pater familias a aquesta institució carcerària.Recuperar aquesta experiència penitenciària significa fer un exercici d’història. Restituir les narratives del dolor per reparar l’oblit i el trauma transgeneracional.

Enllaç a l’editorial: Males fembres pecadores?

 

I per últim, una recomanació una mica diferent: Una llum tímida d’Àfrica Alonso, una història crua i preciosa inspirada en fets reals, que relata la història de dues professores que es van enamorar en ple franquisme, llur destí es va veure esquinçat per la situació de l’època i la pressió familiar. Actualment, pots gaudir-la al Teatre Condal de Barcelona (fins el dia 27 de maig), no perdeu l’oportunitat! A més a més, el dia 2 de maig es publicarà la novel·la, escrita també per Àfrica Alonso.

Finalment, volem destacar que en la societat actual Sant Jordi s’està convertint cada vegada més en una celebració capitalista del consum, fins al punt que aquest any les llibreteres hauran de pagar per tenir una parada a Barcelona. És per això que volem donar importància a tenir un pensament crític i convidar-te a celebrar aquesta diada de manera sostenible i propera, per exemple regalant llibres de segona mà, que Barcelona està plena de llibreries de segona mà! Feliç Sant Jordi a totes!

Foto de capçalera extreta de elcritic.cat
igualtat,literatura,Sant Jordi,
Empresa

Juntes som més fortes!

6 de març de 2024 | Marta Clua

Des de l’assemblea8M, es planteja una VAGA FEMINISTA DE CURES, LABORAL, ESTUDIANTIL I DE CONSUM i del seu manifest publicat ahir, compartim amb vosaltres les idees principals:

 • Per la visibilitat de totes les que sostenen el món fem vaga de cures.
 • Per les treballadores d’àmbits feminitzats i precaritzats, com treballadores de llar i de les cures, treballadores sexuals, jornaleres, infermeres i per les que tenen discapacitats, per totes les que veuen minvats els seus drets pel fet de ser dones, lesbianes i trans, fem vaga laboral.
 • Contra tots els genocidis i contra totes les guerres capitalistes fem vaga feminista per una pau justa i contra totes les violències de conquesta i saqueig.
 • Per les estudiants feministes, lliures i rebels, que s’oposen a totes les opressions des d’un feminisme anticapitalista i revolucionari capaç de transformar el món, fem vaga estudiantil.
 • Contra l’especulació immobiliària i els fons voltor, exigim una llei de lloguer justa i respectuosa amb la vida, per tot això fem vaga de consum.
 • Només serem lliures si ho som totes, unim les nostres veus en un crit d’emancipació de totes les opressions. Juntes, amb la flama incombustible dels feminismes, som imparables.

La vaga feminista consistirà en una aturada de 24 hores, a la qual estan cridats tots els sectors de l’àmbit laboral i també tota la ciutadania. Des dels diferents col·lectius feministes d’arreu del país s’han convocat diverses activitats. Podeu trobar-les a la web Assemblea 8M.

Recorda que l’exercici del dret a vaga fa que no percebis el salari d’aquell dia. Pots llegir més informació sobre el dret a vaga i com exercir-lo a la intranet.

PER MI, PER TU I PER TOTES NOSALTRES: VISCA LA LLUITA FEMINISTA!

8M,equality,feminisme,igualtat,
Empresa

Basetis i Timefold uneixen forces per impulsar la innovació en l’optimització empresarial

23 de febrer de 2024 | Romina Soledad Iglesias González

Ens complau anunciar que hem iniciat una nova aliança amb Timefold, reconeguda com a empresa destacada en el desenvolupament de solucions d’optimització discreta. Aquesta col·laboració promet transformar la manera com les empreses aborden els reptes complexos en la gestió d’operacions i recursos, obrint les portes a la innovació i l’eficiència en el món empresarial. Amb aquesta col·laboració, ens convertim en els primers socis de Timefold a la península Ibèrica. Estem emocionats per les possibilitats que aquesta aliança amb Timefold obre per a nosaltres i els nostres clients.

 

Timefold: L’optimització discreta

Es tracta d’una àrea de l’optimització matemàtica que se centra a trobar la millor solució possible en problemes que semblen resoldre un puzle, coordinar agendes, planificar rutes de repartiment, organitzar un pla de producció. Amb una profunda comprensió de la teoria i una extensa experiència pràctica, Timefold ha desenvolupat un motor robust per resoldre problemes complexos en sectors crítics com la logística, la planificació de recursos i la gestió d’inventaris.

No obstant això, el que sembla un procés directe amaga una complexitat significativa. En molts casos, el nombre de solucions possibles creix de manera exponencial amb la mida del problema. Imagina que per cada decisió que prens, les opcions es dupliquen; molt aviat, estaries lidiat amb un nombre astronòmic de possibilitats. Aquest creixement exponencial fa que la recerca de la solució òptima sigui computacionalment intensiva i, en molts casos, impracticable amb mètodes de recerca exhaustiva. Aquí és on entra en joc la genialitat de l’optimització discreta: el desenvolupament d’heurístiques.

Les heurístiques són estratègies dissenyades per explorar eficientment l’espai de solucions, oferint solucions bones (encara que no sempre perfectes) en temps raonables. Permeten als científics i als enginyers abordar problemes d’optimització discreta de manera pràctica, fent possible resoldre problemes complexos en logística, planificació de recursos, assignació d’horaris, i molt més.

 

Partnership entre Basetis & Timefold

A través d’aquesta aliança, Basetis aporta la seva experiència en tecnologia de la informació, un coneixement profund de la tecnologia subjacent que permet entendre totes les possibilitats que proporciona, i la seva comprensió dels requisits dels clients per integrar les solucions d’optimització discreta de Timefold en els seus processos empresarials. A més, Basetis ofereix suport personalitzat i serveis de consultoria per garantir que les solucions s’adaptin a les necessitats específiques de cada client.

Aquesta col·laboració estratègica és d’una gran importància per a les empreses que enfronten reptes complexos en la gestió d’operacions i recursos. Mitjançant l’aplicació de les solucions d’optimització discreta de Timefold, les empreses poden millorar l’eficiència operativa, reduir els costos i augmentar la satisfacció dels clients.

 

Aplicacions en logística i planificació

Amb aquesta comprensió dels reptes únics que presenta l’optimització discreta, podem apreciar encara més el valor de la nostra aliança amb Timefold. Aquesta empresa no només posseeix una profunda comprensió de la teoria darrere de l’optimització discreta, sinó que també té una vasta experiència en l’aplicació d’heurístiques per solucionar problemes reals en sectors crítics com la logística i la planificació. I han desenvolupat un motor brutal per la resolució d’aquests problemes. Aplicacions específiques inclouen la millora de les rutes de lliurament, optimitzant les rutes que han de seguir els vehicles de lliurament per estalviar temps i combustible mentre es millora la satisfacció del client. En la gestió d’inventaris, determinar la quantitat òptima de productes a mantenir en estoc, equilibrant els costos d’emmagatzematge amb la demanda del mercat. També en la planificació d’horaris, on l’optimització discreta pot ajudar a maximitzar l’eficiència i la productivitat, minimitzant els costos.

 

Per a més informació o per coordinar entrevistes, ens podeu escriure a info@basetis.com

 

Autor de la foto de capçalera: generada amb IA

Basetis,IA,Open,partnership,Timefold,
Empresa

Una nova manera de descobrir llocs amb IA Generativa

18 de febrer de 2024 | Aina Villatoro

Aquest febrer, Google Maps ha fet un pas més enllà i ha incorporat la IA a la seva aplicació, oferint una millora brutal en el servei que ofereix. Visca! 

A més de buscar carrers, restaurants, hotels i tota mena d’ubicacions, a partir d’ara podrem escriure el que estem buscant al cercador del Maps i els seus models de llenguatge (LLMs) analitzaran tota la informació detallada de més de 250 milions de llocs i insights, comentaris i opinions de la comunitat per fer suggeriments sobre on anar.

 

Com funcionarà ben bé?

L’exemple que ens diu Google és: imagina’t que estàs a Sant Francisco i vols buscar alguna cosa vintage. Simplement, li preguntes al Maps: “llocs amb ambient vintage a San Francisco”. El Maps et mostrarà els resultats organitzats per categories, per exemple: botigues de roda, botigues de vinils, flea markets, etc., amb un carroussel de fotografies i algunes reviews que mostrin els motius per visitar aquests llocs. 

A més, un cop dins la cerca, pots especificar més i continuar la “conversa” amb alguna pregunta de l’estil: “I per dinar?” I, seguidament Maps et mostrarà llocs amb l’ambient vintage que buscaves ja categoritzats pel filtre que li has aplicat. 

Tota una millora a l’hora de trobar llocs més específics segons la necessitat del moment i, sobretot, per descobrir nous llocs que no coneguis. 

Altres aplicacions d’aquesta nova funcionalitat també poden ser més d’última hora, com “activitats per un dia de pluja” i “opcions per fer un dia de pluja amb nens”. 

Aquesta funcionalitat experimental introdueix una nova manera de descobrir llocs i explorar el món molt més amigable i més conversacional, amb moltes més possibilitats de trobar el que busques dins la immensitat del Google Maps (i del món). 

Malauradament, de moment només és un experiment que ha començat als Estats Units, seleccionant alguns Guies Locals (persones molt actives a la comunitat de Maps). Esperem que ben aviat ho apliquin a tothom! 

Foto de la capçalera de henry perks

AI,Google Maps,IA,intel·ligència artificial,Maps,Open,
Persones

Lovelace celebra la seva 4a edició

15 de febrer de 2024 | Eva Alós Mechó

El pròxim dia  20 de març a les 18 h, es durà a terme la 4a edició de Lovelace, una cita imperdible per a totes i tots aquells, interessats a explorar el vincle entre la tecnologia i la humanització, especialment en el context del paper de les dones en aquest procés. Aquesta edició de Lovelace posa en relleu la importància de la inclusió i la perspectiva femenina en el món de la tecnologia.

 

Taula Rodona: Veu de les Dones en el Món STEM

Amb l’objectiu d’abordar aquesta temàtica des de diferents angles, es realitzarà una taula rodona amb la participació de quatre referents del sector STEM. Joana Barbany, autora de “Rehumanizando la tecnología” i directora de PageGroup MichaelPage, compartirà la seva visió com a mentora i consultora. Marina Prats, gestora de projectes a i2CAT i activa en l’associació Young IT Girls, aportarà la seva experiència com a promotora de la presència femenina en tecnologia. Montse Guardia, presidenta del Consell Social de la UPC i Chief People Officer a IDEADED, oferirà una perspectiva des de la seva trajectòria en el sector de les telecomunicacions. Finalment, Karolina Ostrowska, PM a Basetis i impulsora del bootcamp FemQA, compartirà les seves reflexions sobre com impulsar la participació femenina en àmbits tècnics.

Marta Clua, mànager a Basetis, assumirà el rol de presentadora i moderadora per assegurar un diàleg enriquidor i inclusiu entre les ponents i l’audiència.

Durant la taula rodona es discutiran temes rellevants com la necessitat d’una visió femenina en el desenvolupament tecnològic i els reptes que enfronten les dones en aquest àmbit. Es buscaran solucions i estratègies per abordar aquestes qüestions i promoure la igualtat de gènere en el món STEM.

 

Còctel Networking: Connectant Professionals

Després de la taula rodona, s’habilitarà un espai de networking perquè les assistents puguin conèixer-se, intercanviar idees i establir contactes dins de la comunitat STEM. És una oportunitat perfecta per ampliar la xarxa professional i continuar la conversa iniciada durant la taula rodona.

 

Connecta’t amb Nosaltres

L’esdeveniment també es retransmetrà en streaming per a aquells que no puguin assistir personalment. Siguis a on siguis, podràs participar i contribuir a aquest diàleg tan necessari per a la construcció d’un entorn tecnològic més inclusiu i equitatiu.

No deixis passar aquesta oportunitat de ser part d’una jornada dedicada a la humanització de la tecnologia i al paper fonamental de les dones en aquest procés. Apunta’t avui mateix i forma part del canvi!

 

Visita el web i apunta’t!

 

DonesSTEM,Lovelace,Open,
Empresa

Security Tips: corrige este error de Chrome con una actualización

26 de gener de 2024 | Albert Bazán el becari

CVE-2024-0519 es una vulnerabilidad zero-day en el motor V8 de Javascript que afecta a los navegadores basados en Chromium. 

Esta vulnerabilidad permite, mediante una página HTML manipulada, acceder a memoria fuera de los límites legítimos de alguna estructura de datos del programa.

Además de poder provocar una denegación de servicio, este error hace inefectiva la protección ASLR. El fallo facilita por tanto realizar ataques de buffer overflow que permitan ejecución de código remoto en los sistemas afectados. La ausencia de esta protección hace a la vulnerabilidad una candidata ideal para ser enlazada con otras y provocar que un equipo sea comprometido.

 

Solución

Actualizar:

 • Google Chrome

  • a la versión 120.0.6099.234 para macOS,

  • a la versión 120.0.6099.224 para Linux y

  • a la versión 120.0.6099.224/225 para Windows.

 

Los navegadores Microsoft Edge, Brave, Opera y Vivaldi, basados en Chromium, también están afectados, por lo que es necesario aplicar las actualizaciones correspondientes cuando estén disponibles.

 

 

Referencias

Open,Security Tips,
Tecnologia

Mètode de depuració “aneguet de goma”

26 de gener de 2024 | Francesc Romera

Sovint ens trobem en la situació de depurar el codi per revisar el seu funcionament o resoldre els molestos bugs que ens desafien. En aquest article us presentaré el mètode de depuració del “patito de goma” o ‘“aneguet de goma” en català, una tècnica que probablement hauràs utilitzat sense ser conscient i que ara li podem posar un nom sinó més divertit.

 

Quantes vegades hem buscat la solució a un problema i en explicar-li a una altra persona, ens adonem de la resposta mentre parlem?

Aquest és el concepte clau darrere del mètode de depuració que estic compartint avui: explicar el nostre problema a un ésser inanimat, com un “aneguet de goma“.

 

Per què funciona? 

En detallar el flux del problema a un nivell comprensible per a algú aliè al codi, creem una abstracció que sovint ens permet descobrir la solució per nosaltres mateixos. 

Aquesta tècnica es descriu a l’entrada de Viquipèdia, inspirada en el llibre “The Pragmatic Programmer“. 

Pots entrar a l’article i aprendre més sobre el mètode de l’aneguet de goma.

El funcionament és simple, agafem un “aneguet de goma”, i li expliquem pas per pas el problema a solucionar, i mentre ho fem, molts cops podem trobar la solució.

Personalment, tinc diversos aneguets de goma, però molts cops he fet servir a Neko, que tot i semblar que no, escolta molt bé i no semblo tan boig.

I no només hi ha els típics grocs, fa un temps van obrir una botiga exclusivament d’aneguets de goma a Barcelona, Duck Store (Aquí teniu el seu Instagram). 

Ara ja sabeu on podeu aconseguir el vostre company de depuració personalitzat.

 

 

Aquest mètode és una forma creativa d’abordar els problemes i trobar solucions de forma autònoma mitjançant la simplicitat i l’expressió verbal. 

Així que el pròxim cop que tinguis un desafiament al teu codi, considera tenir al teu costat un company de depuració.

 

Qui va dir que la depuració no pot ser divertida?

 

Autor de la foto de la capçalera: Francesc Romera & Neko

aneguet de goma,bugs,depuració,desenvolupament,Open,patito de goma,
Empresa

Bonusetis Q3 2023

20 de desembre de 2023 | Alejandra Catalano

A l’àrea de Social hem definit un procés amb el qual es poden fer donacions directament des de Bonusetis, una eina per gestionar el bonus econòmic que dona Basetis a cada treballadora. Els diners recaptats es destinen exclusivament a fer donatius en nom de totes, per a entitats que hagin proposat les mateixes persones de l’empresa.

 

Quantes persones han participat?

Com a empresa, hem assolit que quasi el 86% de les persones de Basetis hagi participat en el bonus social.

 

Quants diners hem donat?

Cada persona que va rebre bonus al darrer Q3 va decidir quin import volia donar a cada entitat i aquest va ser el resultat:

 • 671€ per Amics de la gent gran, entitat que lluita contra la soledat no desitjada i l’aïllament social al qual queden exposades milions de persones grans. Proposat per Ana Garcia
 • 870€ pel Banc dels aliments, fundació que té com a objectius principals lluitar contra el malbaratament recuperant excedents alimentaris aptes per al consum humà i lluitar contra la pobresa alimentària, fent arribar els aliments recuperats a persones en situació de precarietat del nostre entorn. Proposat per Ana Garcia
 • 428€ per Jardinet dels gats és una entitat dedicada a la cura i protecció dels gats de carrer i abandonats, per tal de millorar la seva qualitat de vida. Proposat per Javier Garcia.

 

Amics de la gent gran

Entitat que lluita contra la soledat no desitjada i l’aïllament social al qual queden exposades milions de persones grans, fundada el 1987.

La seva missió és lluitar contra la soledat i la marginació a les que queden exposades milers de persones grans mitjançant l’acompanyament emocional de persones voluntàries i sensibilització de la societat, amb el desenvolupament de projectes i campanyes.

La seva visió és una societat que reconegui el paper, la singularitat i el valor de les persones grans que la conformen, evitant-ne així l’exclusió i enriquint-nos tots i totes d’una vellesa que ha de ser vista com una oportunitat col·lectiva i individual, i no com un llast.

L’Ana Garcia va proposar aquesta entitat perquè…

Cal recordar la gent gran

Imatge de Amics de la gent gran

Banc dels aliments

És una fundació independent, apolítica, aconfessional i sense ànim de lucre, que té com a objectius principals lluitar contra el malbaratament recuperant excedents alimentaris aptes per al consum humà i lluitar contra la pobresa alimentària, fent arribar els aliments recuperats, a persones en situació de precarietat del nostre entorn.

El Banc dels Aliments fonamentalment aconsegueix aliments, els distribueix a entitats socials i utilitza els recursos de què disposa per a regular les entregues d’aliments al llarg de tot l’any. Els aliments s’aconsegueixen per tres vies: la lluita contra el malbaratament, les donacions i el programa subvencionat per la Unió Europea.

L’Ana Garcia va proposar aquesta entitat perquè…

Fan una feina molt important

Imatge de Banc dels aliments

Jardinet dels gats

És una entitat sense ànim de lucre, dedicada a la cura i protecció dels gats de carrer i abandonats, per tal de millorar la seva qualitat de vida. Són un equip de persones voluntàries que treballen de manera desinteressada pel benestar dels gats del Districte de Ciutat Vella.

També duen a terme accions d’intervenció comunitària, amb persones amb risc d’exclusió, en salut comunitària, accions formatives per escoles i activitats de les empreses envers el foment de la Responsabilitat Social Corporativa amb accions com els Community Days.

En Javier Garcia va proposar aquesta entitat perquè…

És una colònia de gats on van a parar gats abandonats i els cuiden mentre algú els adopta o acull, però també tenen gats que no tenen aquesta opció, gats que no vol ningú perquè són vells, tenen malalties o altres motius.

Imatge de Jardinet dels gats
Moltes gràcies a totes!

social@basetis.com

Foto de capçalera de Basetis
Bonusetis,Open,social,
Persones

FemQA, más que un bootcamp social

15 de desembre de 2023 | Heliana Ríos Márquez

Post de Heliana Rios y Karolina Ostrowska

FemQA es una iniciativa del Team Development (QA) en Basetis dirigida a mujeres pertenecientes a colectivos vulnerables. Busca generar un entorno seguro de aprendizaje a través de su enfoque inclusivo y compromiso social, atendiendo a las necesidades de aprendizaje de mujeres víctimas de violencia de género, colectivo LBTIQ+ o en situación de desempleo, entre otras.

Puedes descubrir más sobre este proyecto, aquí:

Visita la landing!
 


 

Desde su inauguración el 12 de septiembre de 2023, FemQA ha ido mucho más allá de ser un bootcamp común y corriente. Es una comunidad de mujeres decididas a aprender y poner en práctica los conocimientos adquiridos en QA manual y funcional, no solo gracias a las clases impartidas, sino también a la dedicación de cada una de ellas y su compromiso continuo.

La asistencia mínima del 70% ha sido más que un mero requisito; es un testimonio del compromiso de las participantes. Muchas de ellas no solo han asistido a todas las clases online en directo, sino que también han optado por el formato presencial (algunas han llegado a asistir presencialmente a la totalidad de las clases). Esta demostración de dedicación no solo refleja el interés en aprender sobre QA, sino también la creación de un vínculo especial entre las alumnas y el contenido del bootcamp.

Más allá de la adquisición de conocimientos, FemQA ha sido un catalizador para establecer alianzas profesionales y amistades sólidas. Las alumnas no solo están satisfechas con el conocimiento obtenido; quieren llevar estas conexiones más allá del bootcamp: ellas mismas han tenido la iniciativa de crear un Meetup y seguir trabajando juntas, lo que demuestra el valor de la red que se ha construido y el deseo de continuar creciendo personal y profesionalmente.
 

Miembros del equipo de QA de Basetis han querido formar parte activa de esta iniciativa y se han encargado de impartir las clases. Montserrat, Heliana, Gabriel, Ramiro, Edgar, Guillem, Ashimu, Elisenda, Liliana, Melisa, Gabriele, David y Karolina como profesores, han aportado no solo conocimientos técnicos, sino también su experiencia y pasión por el campo. Gabriele, Montserrat, Elisenda y Karolina, en su papel de tutores, han desempeñado un papel crucial en el éxito del bootcamp, brindando apoyo personalizado y guía a las alumnas.

FemQA ha atraído a mujeres de España y Argentina, con una participación activa y comprometida. Las 15 chicas de España han estado presentes en las clases, mientras que las 14 de Argentina, aunque aprenden en diferido, mantienen una participación activa a través de tutorías gestionadas por la Fundación EMPUJAR. Este modelo demuestra que la educación y la colaboración pueden trascender las fronteras.
 

Formato y aprendizaje

Se ha aprovechado Classroom como plataforma principal, facilitando 33 clases de 1.5 horas cada una. En total, se han sumado 50 horas de formación dirigida. Además de las clases, se han asignado 12 ejercicios para el autoestudio, promoviendo un aprendizaje más allá del aula virtual. La realización de 3 retrospectivas ha permitido ajustar y mejorar continuamente el formato de las clases para adaptarse a las necesidades y comodidades de las alumnas.
 

Calendario y próximos pasos

Este proyecto comenzó en septiembre y llegará a su clase final el 19 de diciembre de 2023. Sin embargo, el compromiso no termina ahí. La actividad de cierre programada para la tercera semana de enero incluirá un evento abierto a Basetis que incluirá charlas, pica pica y una actividad de speed dating con empresas del sectorTIC. La invitación a reconocidos reclutadores y asociaciones como Fundació Surt, Fundesplai, Somoscoders, LesGirls entre otros, fortalecerá aún más las conexiones y oportunidades para las alumnas.

FemQA es una comunidad dinámica que ha superado las expectativas. La asistencia, el compromiso, las alianzas profesionales y las amistades forjadas lo han convertido en un ejemplo de cómo la educación puede ir más allá del aula. Mientras llega a su fin, el compromiso de las alumnas y el equipo de profesores y tutores garantizan que esta iniciativa continuará dejando una huella positiva en la vida y carreras de las participantes.

 

Imágenes: Basetis
compromiso social,equality,Open,
Empresa

Una història única: la clau de la diferenciació

25 d'octubre de 2023 | Aina Villatoro

Potser des de sempre, però sobretot, en l’època actual, l’experiència del viatge va més enllà del desplaçament. Volem viatjar per conèixer, per entendre, per veure i viure coses diferents.  Dins d’aquest context, l’elecció d’un hotel es pot convertir en una peça clau de la nostra experiència. Les teves accions són el mirall de com ets. Ja no volem simplement un lloc on descansar, sinó que busquem una experiència que ens impliqui, que connecti amb nosaltres. Els hotels, per tant, poden ser un pilar clau de la nostra vivència. 

En aquest context, els Hotels Monument, hotels que el Gremi d’Hotelers de Barcelona ha distingit amb un segell per la seva història cultural, tenen una oportunitat molt clara per connectar i enfortir l’experiència dels viatgers amb les seves històries culturals úniques.

Més que simples llocs d’allotjament, aquests hotels es distingeixen per la seva autenticitat i relació amb la història de la ciutat. 

Un bon exemple d’hotel Monument és l’Hotel 1898, amb una història cultural única i de molt valor. L’edifici va ser la seu de la Compañía General de Tabacos de Filipinas, fundada a Barcelona el 1881. Aquest vincle ens permet investigar i conèixer més profundament la història de Barcelona, de les colònies, de la gestió comercial que es feia i com es vivia en una època molt diferent de l’actual. 

Les experiències de personatges que hi han residit, els esdeveniments històrics que han presenciat i les característiques arquitectòniques que els defineixen són els elements que converteixen cada estada en una oportunitat de construir un vincle més enllà de l’estada. 

Un altre exemple, l’hotel The Algonquin, a Nova York, que va ser l’escenari de moments històrics , com la partida de pòquer que va permetre fundar el New York Times, i un gran centre de la vida literària i teatral del moment. Actualment, la història i la cultura són eines de posicionament i diferenciació de l’hotel. 

Els Hotels Monument ens donen l’oportunitat de crear un storytelling de la marca molt potent, que connecta amb els clients que busquen una experiència més enllà de dormir. La seva autenticitat i singularitat històrica no només ens ofereix un lloc on quedar-nos, sinó una plataforma des d’on connectar amb la història, la cultura i la identitat de Barcelona. Aquesta connexió és una oportunitat única per a les marques i els viatgers, ja que permet crear experiències autèntiques i construir vincles emocionals profunds.

En el cas del Cotton House Hotel, de Barcelona, que està a l’edifici que va ser la “Fundación Textil Algodonera”, pots viure l’experiència del cotó en molts dels seus espais i amb els diferents sentits. Han fet del cotó el seu símbol i treballen amb materials de cotó, decoren amb el blanc del cotó com a color principal, organitzen experiències relacionades amb l’època de la cotonera i, fins i tot, tenen un sastre que fa camises a mida dins l’hotel. Tota una experiència completa per endinsar-te dins del món que et proposen. 

Des de Basetis estem treballant unes propostes específiques pels Hotels Monument, on treballem en un concepte cultural únic per cada hotel per donar a conèixer la seva singularitat i per augmentar la diferenciació. Per fer que els clients puguin viure una experiència amb els cinc sentits diferencial, que els ajudi a entendre més el destí i a connectar més amb la història, a recordar més l’hotel i l’estada amb una connexió més emocional, viscuda.

Foto de la portada de Marten Bjork en Unsplash

Hotels,Leisure,marca,Open,
Persones

Neix la Comunitat Lovelace

20 d'octubre de 2023 | Marta Clua

El dimarts passat vam realitzar la tercera edició de Lovelace: Connecting Women, un esdeveniment consolidat dins de Basetis i que té com a objectiu visibilitzar i potenciar el talent en femení. Vaig tenir el plaer de conduir aquesta sessió i poder donar la benvinguda tant a les assistents presencials com a les virtuals, i fer una breu presentació de les ponents que havien escollit per a l’acte. Tot seguit, us deixo el vídeo de la jornada i us faig cinc cèntims de com va anar.
 

 

Coneixent la trajectòria d’una basetiana

La nostra companya Mónica Comajuan, sènior manager del team Baliente, va explicar-nos la seva trajectòria professional i, també, vital dins del món de les TIC. La Mónica va obrir-se a totes les assistents exposant, de manera directa i sense floritures, quins entrebancs s’ha trobat al llarg de la seva carrera pel fet de ser dona, però sobretot de tot l’aprenentatge del seu camí i del seu creixement personal i professional, que l’ha convertit en tota una referent basetiana.

La Mó ens va parlar dels limitants que ens trobem les dones, com la síndrome de la impostora, amb el que hem de lluitar constantment per poder seguir empoderant-nos, o del sostre de vidre, que hem de trencar per tal de poder continuar creixent. Però també ens va parlar de la sororitat, del suport entre les dones del sector, de les aliances que establim per obrir-nos camí i de la importància d’incloure els homes com a aliats per assolir els nostres reptes. 

Així mateix, la Mó ens va parlar de la importància del lideratge femení, d’un lideratge més empàtic, més col·laboratiu, que incorpora més punts de vista, més actual i també més resolutiu, més eficient i menys conflictiu. Com diu la , el feminisme no busca enfrontament, no va de posar a les dones davant dels homes, sinó de posar-nos tots al mateix nivell.
 

Convidada estrella: Àurea Rodríguez, feminista algorítmica

Tot seguit, vam donar pas a l’Àurea Rodríguez, directora interina de la filial Sud-oest del European Institute of Innovation & Technology Culture and Creativity, i autora del llibre Antes muerta que analógica, un interessant llibre que explica d’una manera àgil i entenedora com la tecnologia impacta en tots els nivells de la nostra societat. 

L’Àurea porta molts anys dins del món de les TIC, tant en l’àmbit de l’administració com de les empreses privades, sempre vinculada amb la innovació i l’emprenedoria, piulant a les xarxes sobre els temes que la mouen i sobretot, buscant remoure les consciències de tots i totes. Per això, escoltar-la en directe és una grata i enriquidora experiència que sempre aporta valor a qui tenim la sort de poder-la gaudir.

L’Àurea va compartir les motivacions que la duen a qüestionar de manera constant quina ha de ser el paper de la tecnologia en el món actual, i de quina manera hem d’aprofitar-la per a arribar a la igualtat. Ella es defineix com a “feminista algorítmica“, ja que actualment s’estan fent servir molts algoritmes en el nostre dia a dia, i com aquesta tecnologia, no té cap aplicat cap biaix de gènere, i com aquest fet fa crèixer una bretxa invisible, però que cada vegada es farà més gran. I per això hi hem de posar remei.

En la xerrada, ens va exposar, amb exemples pràctics i actuals, per què es tan important que hi hagi més dones implicades en la tecnologia. Us en cito alguns:

 • El creixement exponencial de l’ús de la IA fa que sigui una necessitat que hi hagi més dones tecnòlogues per tal d’incorporar la perspectiva de gènere en els algoritmes que alimentaran la IA, i així reduir la bretxa de gènere existent. 
 • Moltes de feines condemnades a desaparèixer en un futur estan executades principalment per dones (tasques administratives i de suport) i, per tant, resulta imprescindible anar adreçant a les futures generacions cap a les feines que tenen més projecció, i totes passen per la tecnologia.
 • Les habilitats professionals més importants per al futur estan vinculades amb les anomenades soft-skills, i que sovint es relacionen amb habilitats femenines: pensamen crític, aprenentatge actiu, creativitat i iniciativa, resolució de problemes, etc.
 • I perquè la IA impacta en tots els sectors de la nostra societat i les dones formen part d’aquesta societat i no ens podem fer enrere, així que l’hem de fer servir com una eina a favor nostre. Citant l’Àurea, el que hem de fer és: 

Aprendre de la IA, entrenar noves capacitats i aprendre amb la IA” 

Cal no oblidar que calen més dones en els àmbits de poder dins les TIC. Més dones visibles en els àmbits més disruptors i innovadors, per tal de poder incidir en la presa de decisions que ens acabaran impactant. Malauradament, les grans fortunes de les TIC segueixen en mans d’homes i això no sembla que hagi de canviar aviat.

Després de les dues xerrades, vam obrir un breu torn de preguntes entre les assistents, adreçat a les ponents, on vam comentar de quina manera la maternitat incideix en la vida de les dones professionals, en els estereotips de gènere que hem d’anar deixant enrere i també en la importància d’establir connexions entre les dones professionals del nostre sector per tal d’arribar més lluny i seguir eixamplant el camí per a totes.

Per finalitzar la jornada, les ponents i les assistents a l’acte van poder gaudir d’un petit refrigeri. Molt agraïdes a les 26 persones assistents a l’acte: 14 en format presencial i 12 en streaming
 

Comunitat Lovelace

Aquesta edició de Lovelace marca l’inici de la Comunitat Lovelace. Aquesta comunitat tindrà un impacte durador i oferirà una plataforma continuada per a les dones en el món de la tecnologia i la informàtica. La nostra voluntat és crear una comunitat que fomenti la col·laboració, l’aprenentatge continu i l’empoderament de les dones en el món de la tecnologia i la informàtica. Us anirem informant de com evoluciona la nostra “Comunitat Lovelace”.

Per acabar aquesta crònica em quedo amb una frase del llibre de l’Àurea Rodríguez  i que encaixa molt amb l’esperit basetià:

En l’era de l’Humanisme Tecnològic, compte amb els tòxics, trepes, troians i trolls i envolteu-vos de #SINERGENTS que sempre sumen aptituds, equip i valors”  

#semprelovelace
 

Imatge de capçalera: Basetis

igualtat,Lovelace,Open,
Empresa

17 d’octubre: Arriba la comunitat Lovelace

11 d'octubre de 2023 | Anna Pérez

El pròxim dia 17 d’octubre celebrarem la 3a edició de Lovelace, un esdeveniment que busca crear comunitat entre les dones del sector STEM i oferir referent a través de dos testimonis inspiradors. En aquesta edició comptarem amb la presència de Mónica Comajuán, mànager a Basetis i que ens explicarà el seu canvi de trajectòria i iniciació al món TIC. A més, com a convidada estrella, en aquesta edició tenim a Àurea Rodríguez, tot un referent al món TIC i directora interina de la filial Sud-Oest del European Institute of Innovation & Technology Culture and Creativity, i autora del llibre “Antes muerta que analógica”.

 

La III edició del LoveLace: Connecting Women està a punt d’arribar, i tenim un programa emocionant per a totes vosaltres!

 

Benvinguda

Iniciarem l’esdeveniment amb la benvinguda a càrrec de Mònica Comajuan, Sènior Mànager de l’equip de Baliente a Basetis. Aprofitarà per a explicar-nos la seva trajectòria.

 

Xerrada

Després de la benvinguda, tindrem el plaer d’escoltar Àurea Rodríguez, directora interina de la filial Sud-Oest del European Institute of Innovation & Technology Culture and Creativity, i autora del llibre “Antes muerta que analógica”.

 

Networking – Comunitat Lovelace

La III edició Lovelace marca l’inici de la Comunitat Lovelace. Aquesta comunitat tindrà un impacte durador i oferirà una plataforma continuada per a les dones en el món de la tecnologia i la informàtica.  Aspirem a crear una comunitat que fomenti la col·laboració, l’aprenentatge continu i l’empoderament de les dones en el món de la tecnologia i la informàtica. Us convidem a unir-vos a aquesta iniciativa i a ser part de la Comunitat Lovelace mentre seguim creixent juntes.

Volem que aquesta tercera edició sigui un èxit rotund. Convidem totes les basetianes i persones de fora de l’empresa a participar en aquest esdeveniment. No us ho perdeu!

 

Podeu trobar tota la informació detallada sobre l’esdeveniment i registrar-vos per a la III edició del LoveLace a la web:

 

Web Lovelace

 

I si no us podeu apropar fins a les oficines de la pedrera per assistir presencialment a l’acte, poder connectar-vos al streaming de l’esdeveniment:

 

Streaming

 

Us hi esperem a totes!

 

Imatge de Basetis
Foto de capçalera de Basetis
AdaLoveLace,dones,DonesiCiència,Lovelace,Open,STEM,