Tot i la Covid-19, diferents sindicats convoquen una jornada de vaga per dilluns 8 de març, dia internacional de les dones. I és que encara que ens pugui xocar que hi hagi vaga en un context de teletreball, la situació de les dones arran de la pandèmia ha empitjorat, fet que fa que la vaga sigui més necessària que mai.

 

Per què fer vaga?

Tal com vam desenvolupar en l’article “La desigualtat en temps de pandèmia“, la Covid-19 ha empitjorat la situació de les dones arreu del món, per diferents motius:

  • La major part del personal sanitari arreu del món són dones, fet que fa que siguem les que estem a primera línia de batalla contra la Covid-19, exposant-nos a més contagis que els homes.
  • La major part de les tasques de cures recauen sobre les dones (les dones dediquem un gairebé el 70% del nostre temps personal a la llar i la família davant el 40% que hi dediquen els homes). El confinament ha suposat un augment de la dedicació a la llar de les dones en detriment de la seva vida laboral. Aquest fet, a part d’incrementar la desigualtat entre dones i homes, suposa una càrrega mental per a les dones que sovint s’ha traduït en depressions i altres trastorns.
  • La crisi econòmica derivada de la pandèmia ha precaritzat encara més algunes feines, com és el cas de les treballadores domèstiques, les treballadores de la neteja i el sector de l’hostaleria. Aquests sectors estan formats majoritàriament per dones, la majoria migrants i joves.
  • El confinament i les restriccions també han causat que moltes dones es veiessin obligades a conviure més temps amb els seus agressors, fet que ha desencadenat un augment de trucades i peticions d’ajuda als telèfons d’atenció en cas de violència de gènere.
  • La pandèmia ha catalitzat una crisi que ha submergit en la pobresa a milers de persones. Espanya ha superat els 4 milions de persones aturades (xifres a les quals no s’arribava des de la crisi de 2008-2016), el nombre de desnonaments no para de pujar davant la impossibilitat de moltes persones de pagar el lloguer, molts joves han vist reduïts els seus ingressos

Per tots aquests motius i per molts més creiem que una vaga és més necessària que mai.

Podeu llegir el manifest de les organitzadores de la vaga en aquest enllaç.

 

I quin és el pla?

Des dels diferents col·lectius feministes d’arreu del país s’han convocat diferents activitats. Podeu trobar-les a la web vagafeminista.cat.

Les activitats d’aquest any han estat pensades per poder garantir la seguretat de totes les assistents, posant especial èmfasi en l’ús de la mascareta i la distància social.

 

Com m’adhereixo a la vaga?

Per fer la vaga només cal que imputis les hores corresponents a la teva jornada laboral del 8 de març a aquest compte analític abans del 9 de març a les 11 del matí:

[001-91000-0001-06-08-08] Absència per Vaga General

D’aquesta manera, es podrà comunicar a la Seguretat Social que has fet vaga.

Recorda que l’exercici del dret a vaga fa que no percebis el salari d’aquell dia. Pots llegir més informació sobre el dret a vaga i com exercir-lo a la intranet.

 

El 8M a Basetis

Des de la Comissió d’igualtat tenim preparada una petita acció no presencial per reivindicar el 8 de març.
Estigueu atentes al correu per a més informació!

compromís social,compromiso social,igualtat,Open,PushingSocialChange,social,TambéÉsMasclisme,Top post,