Enguany a Basetis hem participat en l’SmartCataloniaChallenge, una competició organitzada per la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya que promou la participació de start-ups, petites i mitjanes empreses per a crear solucions tecnològiques a reptes que plantegen les entitats de Catalunya en l’actualitat.
En aquesta edició la competició s’enfocava en reptes i problemàtiques del transport públic per carretera i ens vam decidir a participar en un dels reptes, per a millorar l’accés a la informació del servei i els temps de pas per part de les operadores i els usuaris.
La nostra constava de dues parts i era una proposta conjunta dels equips de Mobile i IA. Primer vam plantejar la creació d’una app per tal de recollir dades de geolocalització dels vehicles. A partir d’aquesta app, implementaríem un model d’IA per a predir els temps de pas a les parades.
Foto de Basetis: simulació de l’algorisme
Tot i que hi ha sistemes similars implementats (per exemple Google Maps) aquests són de pagament i resulten molt cars si es fa un ús extensiu. És per això que les petites i mitjanes operadores necessiten solucions més econòmiques. La intel·ligència artificial ens permet donar una solució eficaç i més econòmica.
La nostra proposta va quedar entre les 10 finalistes i vam exposar-la presencialment a la final del SmartCataloniaChallenge, que es va celebrar el dia 22 de setembre dins l’International Mobility Congress 2021.
Què hem presentat?
Per tal de mostrar el potencial del model, vam realitzar un prototip a partir de dades reals que ens va cedir l’empresa Teisa. Eren dades actuals, del primer semestre del 2021, i ens informaven del temps de pas real dels autobusos per les parades de cada dia. A més, vam incloure altres informacions, com per exemple, les condicions meteorològiques d’aquell dia o les distàncies recorregudes a cada tram. Amb totes aquestes dades vam implementar un algorisme d’intel·ligència artificial per a predir el temps de pas a les parades.
Tenint en compte que no disposàvem de dades reals de trànsit, els resultats van ser molt bons. Com sabeu, les operadores tenen uns horaris preestablerts, però aquests tenen errors associats pel fet de ser rígids. Per exemple, suposem que l’horari programat de l’operadora ens indica que un trajecte dura 10 min, però que en realitat n’acaba durant 16. És a dir, es produeix un error de 6 minuts. Amb el nostre model, de mitjana aconseguim reduir aquest error a la meitat.
Imatge: simulació de l’algorisme
Per tant, en aquest exemple es reduiria l’error a 3 minuts. A més, un punt important és que s’afegeixen dades a temps real i per tant a mesura que l’autobús s’acosta a la parada, l’error disminueix.
Creiem a més que, afegint petites modificacions a aquest primer prototip, podríem reduir l’error fàcilment en un factor 3.
Qui eren els competidors?
Els competidors eren altres petites i mitjanes empreses o start-ups que proposaven solucions a aquesta o d’altres problemàtiques del transport públic per carretera. La majoria de participants a la final eren empreses consolidades en el sector de la mobilitat.
Per què ho hem fet?
A Basetis volem ser agents actius de la nostra societat i el nostre entorn i liderar canvis. És per això, que volem posar el nostre gra de sorra en la millora dels serveis públics, en aquest cas en l’àmbit del transport públic.
A més, hem aprofundit en el camp de les prediccions “real time”, i hem fet contactes amb altres empreses que, com nosaltres, recomanen iniciatives tecnològiques d’última generació.
Tot i no guanyar en la final, vam plantejar eines innovadores i robustes i per tant n’estem orgullosos. Us deixem a continuació algunes imatges de la final, el vídeo de la final i l’enllaç a la pàgina web del SmartCataloniaChallenge per a més informació.
Imatges de la final
Foto by Basetis: Alguns dels membres de l’equip de Basetis a la final
Foto by Basetis: Moment de la presentació de la proposta
Foto by Basetis: Equips finalistes
Vídeo de la final
Si no pots veure el vídeo incrustat, aquí tens el link. Basetis presenta a partir del minut 37:20
Comentaris