L’origen de la celebració del 8 de març

 

L’origen de la celebració del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, s’atribueix, per una banda, a diferents fets relacionats amb la lluita de les treballadores del sector tèxtil als Estats Units d’Amèrica a finals del segle XIX i principis del XX, com la famosa vaga de la fàbrica tèxtil Cotton, que es va desenllaçar amb la mort de més de 100 treballadores.

Paral·lelament a les lluites obreres, les sufragistes van començar a celebrar el Dia de la Dona el darrer diumenge del mes de febrer, fins que l’any 1910, Clara Zetkin va proposar instaurar el Dia Internacional de les Dones per reivindicar el sufragi femení a més de pau i llibertat.

Dins el marc de la Revolució Russa, el 8 de març de 1917, les dones russes van sortir al carrer per demanar aliments i el retorn dels combatents, fets que van desencadenar potents mítings de caràcter polític i econòmic i manifestacions en contra dels tsars i a favor del fi de la guerra.

No hi ha un únic fet que marca l’inici de la celebració del 8 de març com el Dia Internacional de les Dones però si un conjunt de fets, tots ells centrats al voltant de la lluita per l’emancipació de les dones: vagues per millorar les condicions laborals, la lluita pel sufragi, demandes pacifistes en contra de la guerra…
 

El 8 de març avui en dia

 

Després de 100 anys, el 8 de març se segueix celebrant arreu del món. A finals d’octubre de 2016 es va crear el moviment Paro Internacional de Mujeres (International Women’s Strike, en anglès), que defensava la convocatòria d’una vaga feminista pel 8 de març. Efectivament, el 8 de març de 2017 es va convocar una vaga general feminista arreu del món.
 

Què implica una vaga feminista?

Les principals reivindicacions del Paro Internacional de Mujeres giren entorn la visibilització de la violència masclista en totes les seves vessants: sexual, social, cultural, política, institucional i econòmica. Així, sota el lema “Si parem les dones, s’atura el món”, es pretenia visibilitzar la importància del paper de la dona a la societat, tant en els espais públics com en els privats. La vaga feminista no només implica una aturada de la producció a les empreses i centres de treball per part de les dones, sinó una aturada en les feines domèstiques i de cura. Així, s’engloben totes les reivindicacions del moviment feminista: aturar la bretxa salarial, l’assetjament laboral, el mal repartiment de les tasques domèstiques, la doble càrrega laboral, etc. Podeu trobar molta més informació sobre la vaga feminista aquí.
 

I aquest any hi ha vaga?

Aquest any no hi ha hagut consens per convocar la vaga, ja que el 8 de març és diumenge. Aquesta és l’oportunitat perfecta per demostrar que hem après dels anys anteriors i, tot i no haver-hi vaga de manera oficial, el 8 de març és un bon dia per recordar i visibilitzar les tasques de cures que fan les dones que ens envolten i prendre partit perquè cada cop quedin més repartides entre tots. A més, tot i no haver-hi vaga, sí que hi haurà la manifestació anual, aquest any sota el lema “Autoorganització i revoltes feministes. Contra la precarietat i les fronteres”.

La manifestació serà a les 17 h a la Plaça Universitat. Des de la comissió d’igualtat us volem animar a assistir-hi, així que us proposem de quedar a les 16.45 a Passeig de Gràcia amb Gran Via (a l’estàtua del Llibre).
 

Si vols llegir més sobre economia feminista

Podeu llegir més sobre economia feminista i treball de cures als següents enllaços i bibliografia:

 

Campanya #TambéÉsMasclisme / #TambéÉsDiscriminació

Des de la comissió d’Igualtat de Basetis, hem realitzat una campanya per denunciar i tractar algunes desigualtats i signes de masclisme molt arrelats a la nostra societat i a la manera d’expressar-nos. Aquests són els articles:

 

Capçalera i cartell: Basetis Design
compromís social,compromiso social,gènere,igualtat,Open,PushingSocialChange,social,Top post,