Motivació

Des de la meva entrada a BaseTIS, ja fa gairebé any i mig, tenia com a objectiu el passar de saber quatre pinzellades d’Android a controlar la tecnologia i assolir un nivell per tal de poder fer aplicacions complexes. Avui dia encara sé que em queda molt per aprendre però sí que és cert que des de fa uns mesos em rondava pel cap el tema de certificar-me com a Associate Android Developer (AAD).

Així que fa més o menys un mes, vaig posar-me en marxa a buscar informació sobre l’examen per saber si estava suficientment preparada. Un cop vist que tenia possibilitats reals d’èxit i coincidint amb un període de canvi de projecte, em vaig llançar a la piscina.
 

Continguts de l’examen

Segons la web oficial de la certificació, l’examen consta de dues parts. A la primera, s’ha de completar un programa que està a mig fer i al qual li falten certes funcionalitats i que té una sèrie de bugs que s’han d’arreglar, a més de comprovar certes funcionalitats mitjançant tests unitaris. L’altra part consisteix en una petita entrevista on et fan preguntes per comprovar que l’examen no l’ha fet una altra persona.

En quant a contingut, hi entra una mica de tot. De manera molt breu: 

  • Components fonalmentals de l’aplicació. Comprendre els quatre components fonamentals d’una aplicació (Activity, Service, Broadcast Receiver i Content Provider) i conèixer el seu cicle de vida i si s’executen en foreground o background.

  • User Interface (UI) de l’applicació i User Experience (UX). Implementació de components visuals, tant XML com Java.

  • Emmagatzematge persistent de dades. Ja sigui mitjançant fitxers, preferències o bases de dades.

  • Integració Millorada del Sistema. Implementació de notificacions i widgets i proporcionar una navegació correcta des d’aquests components.

  • Testing i debugging. Fer tests de lógica i de UI, trobar errors i memory leaks.
     

Preparació

Al projecte de Banc Sabadell al qual he col·laborat en els últims 18 mesos vaig tocar temes de totes les 5 àrees de contingut, però no amb la profunditat que requeria la prova. Per exemple, mai havia traballat amb Content Providers, ni havia fet cap widget, ni fet Tests Unitaris.

Així doncs, em feia falta practicar una mica aquells punts febles i tot buscant informació vaig trobar un github que recopila enllaços d’informació de cadascun dels punts de l’examen amb vídeos, articles, presentecions, etc. que a mi, personalment, em van anar molt bé. Recomano especialment els enllaços a Udacity per semblança de l’aplicació desenvolupada al curs amb la de l’examen. 

L’examen

Fase 1: la prova

La data escollida per fer l’examen va ser el 12 d’octubre, ja que era festiu i no tenia pensat fer pont. Amb una mica de nervis vaig començar l’examen a les 9 del matí i després de 12 hores de programar, barallar-me amb les parts que no sabia fer i d’alguna pausa, el vaig entregar. La veritat és que vaig entregar l’aplicació amb bona sensació i amb totes les tasques fetes i funcionant correctament… o això creia.

Al dia següent però, em vaig llevar amb un correu on se’m comunicava que no havia passat la prova. Lluny de desanimar-me, vaig decidir repetir l’examen en quant tingués clara quina havia estat la meva errada. Vaig mirar-me el codi amb deteniment i vaig veure que estava fent operacions en foreground que s’havíen de fer en background, fet que suposa un error greu i que no poden deixar passar.

Un cop detectat el problema i sabent com Google aconsella fer aquest tipus de tasques, el diumenge de la mateixa setmana vaig procedir amb el segon intent. L’examen era força semblant a l’anterior tot i que em va semblar una mica més complicat. Aquesta vegada, però, no em podia permetre fallar. Dos dies més tard la bona notícia: havia passat la prova!

Fase 2: l’entrevista

Ara només em quedava la segona part: l’entrevista. Consistia en un màxim de 30 minuts on es comproven el document d’identitat i et fan preguntes sobre l’examen i Android en general. Vaig escollir dia i hora per dur a terme aquesta segona part i arribat el moment, l’examinador em va trucar puntualment i en menys de 10 minuts teníem l’entrevista feta.

Dos dies més tard va arribar l’esperat mail d’assumpte: Congratulations, you are now a Google Certified Associate Android Developer!
 

Opinió personal

Després d’haver passat pel procès de certificació, penso que l’examen no és complicat d’aprovar i que està pensat per certificar que la persona pot desenvolupar aplicacions Android, sense arribar a un nivelld’ expert. Així doncs, tothom que hagi estat un temps programant Android i que s’hagi preparat aquelles parts que per cirucumstàcies dels projectes no s’hagin treballat, no hauria de tenir gaires dificultats en treure’s la certificació. De fet no em sorprendria que en un temps Google tregués una altra certificació d’un nivell més elevat per a tal de poder certificar gent experta.

Així doncs, animo a tothom a qui li hagi rondat pel cap en algún moment treure’s la certificació, que ho faci! És una molt bona oportunitat per reforçar coneixements, assolir-ne de nous i a més a més podrem fer saber a clients que a BaseTISsabem fer aplicacions Android com cal.

Estaré més que encantada de resoldre els possibles dubtes que podeu tenir i de donar més detalls a qui li interessi.

Foto de capçalera: Google Developers Training
certificaciones,knowledge,mobile,Open,Programación,