El dijous 11 de juliol vaig assistir a la Sharing Session II, una conferència organitzada per Barcelona Tech City sota el tema “Cultura i persones com a eix de creixement”, de la qual m’agradaria transmetre’n unes reflexions. 

Tot i que el títol era genèric, des del primer minut la ponent, Gina Vidal, ens va informar que parlaria sobre start-ups, que és on ella ha realitzat la seva activitat professional principalment. I més concretament, sobre l’evolució que han de seguir des de l’inici fins aconseguir l’èxit, que normalment en una start-up és considera despuntar econòmicament (estic content de formar part d’una empresa on la definició és una mica més ambiciosa al donar més preferència a la millora de la societat).

Encara que l’enfocament no coincideix amb la nostra realitat, sí que moltes de les reflexions/debats que es van produir crec que poden ser interessants i tot seguit us les trasllado.
 

Lideratge

Durant tota la sessió es va destacar que una part important de ser un bon o una bona líder és l’autoconeixença, saber quins són els teus punts forts i els teus punts dèbils. No voler fer-ho tot tu i ser capaç de delegar aquelles coses que no fas tan bé. També confiar en la gent que forma part del teu equip.
 

Cultura i valors com a claus pel creixement

La gent s’apunta a la teva companyia si li agrada “com ets” com empresa. A l’inici de l’start-up és clau decidir com es vol ser com empresa i conèixer què vols que et faci diferent a la resta. També és un factor clau per la retenció del talent.
 

Mapa de l’organització

Per a cada persona dins de la companyia s’ha de ser capaç de: 

  • Tenir identificades les seves skills.
  • Conèixer les seves motivacions.
  • Deixar clars els seus rols i responsabilitats.
  • Conèixer la seva personalitat. Aquí es va parlava molt d’identificar persones per colors per entendre les seves motivacions, i també per buscar un equilibri dins la companyia.

 

Mesurar el resultat de les accions

Quan es realitzin diferents estratègies d’atracció de talent o de contractació, és important mesurar els resultats per veure quant efectives són sobre dades empíriques.
 

Selecció de perfils

El debat més llarg que es va produir va ser sobre el procés de selecció. Es va parlar sobre cercar perfils que siguin capaços de créixer a la mateixa velocitat de l’empresa i adaptar-se a noves realitats ràpidament enlloc de perfils que actualment ens serveixin (això és molt enfocat a start-up). No tornar-se boig amb la “titulitis”. Per exemple, no dir-li CTO a la més tècnica de les tres persones que comencen l‘start-up, per després haver de retirar-li el títol i donar-li a algú més preparat quan l’empresa creix. De fet, la major part (parlava del 70%) de les start-ups que fallen ho fan a causa de les persones (no haver sabut trobar – atreure – retenir a les persones adequades).

Diferents persones explicaven el procés a seguir dins de les seves start-ups. En un parell de casos, un dels passos del procés era fer un cafè amb la resta de treballadors per veure si hi havia feeling. Aquí em va sorprendre que la majoria d’empreses posin més focus en seleccionar a la persona correcta (a través de tests, dinàmics de grup, simular diferents rols, etc…) mentre que nosaltres, des de Basetis, molts cops el posem en seduir al candidat o candidata. Crec que és una part molt positiva de la contractació per referència que no sempre valorem prou.
 

Transparència

La transparència és molt útil per a l’engagement (es rumoreja que hi ha empreses capaces d’arribar a l’extrem de la transparència salarial).
 

Conclusió final

En resum penso que va ser una sessió molt interessant i crec que és molt bo que des de Basetis assistim a aquests actes perquè et permet copsar de més a prop quina és la realitat fora de Basetis. També em vaig quedar amb una sensació molt optimista, al veure que, en la majoria dels punts tractats, a Basetis hem fet bé els deures i estem allà on moltes altres empreses voldrien arribar. 
 

Foto de capçalera: Barcelona TechCity
empresa,engagement,Management,Open,