Arran de la participació de Basetis en el programa “Woman Approved“, vaig conèixer a la Laia Arcones, una personal brander de dones professionals, especialitzada en lideratge i visibilitat femenina i em va proposar participar en una formació per treballar la visibilitat de les dones dins de les organitzacions, i també per a combatre les limitacions dels biaixos de gènere que de manera inconscient totes tenim. Em va semblar molt interessant i m’hi vaig inscriure!
Durant un total de nou setmanes, vaig tenir el plaer de compartir sessions de treball en grup i també sessions de treball individuals. Majoritàriament, les sessions van ser en línia (degut a la situació de pandèmia), però finalment la darrera sessió la vam poder fer presencial i va ser molt enriquidor poder compartir “en directe” tot el que havíem après.
Quins objectius tenia la formació?
- Donar-nos eines per a visibilitzar-nos i també per poder ajudar a altres dones a fer-ho.
- Aprendre a detectar els frens habituals que tenim les dones en l’àmbit professional i com els podem combatre.
- Fer networking, entre les dones que hi vam participar, per possibles iniciatives i acciones col·laboratives amb les dones que hi participàvem.
- Treballar estratègies per a millorar la presència femenina en un sector com el nostre.
- Contribuir a crear referents femenins.
Com ho vam fer?
Les sessions estaven plantejades al voltant de 8 mòduls, que anàvem des de l’autoconeixement fins a la definició d’un pla de visibilitat personalitzat, passant per aspectes relacionats amb la comunicació, el networking o la reputació en línia. Cada setmana es treballava un mòdul, a partir de materials en vídeo, workbooks i material descarregable. Però, sens dubte, el més interessant eren les sessions conjuntes on compartíem el que havíem après i on es reflexionava sobre el que podíem fer.
Què m’enduc d’aquestes sessions?
A banda de conèixer a un grup de dones molt interessants d’empreses del nostre sector, em va fer reflexionar molt i m’enduc els següents tips:
- La visibilitat comença per mirar-se per dins. Cal conèixer-nos primer, per aprofitar els nostres talents (el pla de visibilitat es construeix des del que ets, no des del que tens).
- Les dones tenim massa frens que ens bloquegen i no ens permeten evolucionar, com són: la síndrome de la impostora, la síndrome de MariPili o el complex de Jonàs.
- Cal tenir clar quin és el teu propòsit professional. Has de buscar allò que et faci “vibrar” i quan ho sàpigues, trobar la manera d’assolir-lo.
- Identifica els teus objectius smarter. No es tracta de fer mil coses, sinó de fer-ho simple.
- On et trobes dins de la piràmide de visibilitat? La piràmide de la visibilitat et permet veure on estàs situada i on vols arribar: notorietat (que et coneguin), reconeixement (que et reconeguin), reputació (que et recordin), autoritat (que et creguin), atracció (que et desitgin) i lideratge (que t’escullin).
- La comunicació és la base de la visibilitat. Sovint ens ensenyen a fer moltes coses, però ens oblidem que cal comunicar-les: “No només has de fer coses, sinó que també has d’explicar-les”.
- Perdre la por a exposar-se públicament. Hi ha una part d’exposició pública a la qual sovint les dones no ens volem enfrontar i, cal fer el pas endavant per trencar aquesta por.
- Has de tenir un pla. Per arribar és fonamental tenir clar un pla de visibilitat per fer-ho possible: identificant accions concretes a curt, mitjà i llarg termini.
- Totes som referents. Treballem en un sector on la presència de les dones encara es troba en una clara minoria, i és la nostra responsabilitat fer que això canviï. I per fer-ho ens han de veure.
Us animo a totes a que us apunteu a la sessió que la Laia Arcones ofereix a través del projecte DonaTIC del CTecno, i que Basetis com a empresa sòcia tenim disponible per a totes. Reserveu una hora del vostre temps, el proper dimecres 27 d’octubre a les 17h, us podeu inscriure directament al següent enllaç.
Ohhhhh moltes gràcies per
Ohhhhh moltes gràcies per avisar. M’apunto segur!!