Senyals de Rang: Com identificar-les i entendre-les

En el món de les organitzacions, el poder es manifesta de maneres molt variades, i sovint no sempre és fàcil d’identificar. Els senyals de rang, tan alt com baix, són indicadors subtils, però poderosos que reflecteixen la dinàmica de poder dins dels grups. 

El Poder en les Organitzacions

El poder dins de les organitzacions es pot dividir en dues grans categories: el poder visible i l’invisible. El poder visible es manifesta en estructures clarament definides, com els organigrames i les responsabilitats assignades. Aquest tipus de poder és fàcilment identificable, ja que està formalitzat en les normatives i polítiques internes.

Per contra, el poder invisible és molt més subtil i es fonamenta en les dinàmiques interpersonals, les habilitats socials, la informació que tens o la influència, entre d’altres. Tot i no estar formalment reconegut, aquest poder té un gran impacte en la presa de decisions i la gestió de relacions dins l’organització. És per això que és important reconèixer els senyals de rang alt i baix quan interactuem, tant en converses individuals com en dinàmiques de grup. Aquests senyals responen a les dinàmiques de poder, que sovint reflecteixen què és més valorat dins l’organització o l’equip (actituds, punts de vista, formes de parlar, estar, etc.).

Les persones que s’alineen més amb allò que és valorat dins l’organització tendeixen a sentir-se més còmodes i a tenir més rang, mentre que aquelles que queden als marges o que no compleixen amb la norma establerta al grup, poden mostrar senyals de baix rang. Això no només afecta el benestar de les persones, sinó també la democràcia interna, la presa de decisions consensuades i la participació activa, que són fonamentals per a la sostenibilitat i el bon funcionament de l’organització.

Per altra banda, hi ha una part del poder que atorguem a altres persones perquè el mereixen gràcies a la seva competència o rendiment real (estatus merescut), però n’hi ha una altra part que atorguem sense adonar-nos-en, que atribuïm basant-nos en certes característiques que porten associades determinades creences culturals o socials (estatus atribuït) i que no depenen per res del valor real que aporta aquesta persona a l’equip.

El valor o estatus d’una persona dins d’una organització es basa en una combinació de característiques psicològiques, socials i contextuals. Les qualitats personals com la intel·ligència, estabilitat emocional, habilitats de comunicació i seguretat en un mateix són altament valorades. Socialment, característiques com el gènere, l’edat, el color de pell i la classe social també influeixen en la percepció del poder. Finalment, factors contextuals com l’antiguitat, el reconeixement rebut i la quantitat d’informació que es gestiona també poden augmentar la influència d’una persona dins l’equip. L’estatus resulta, doncs, de la combinació d’aquestes fonts.

Som conscients del nostre rang?

Us deixem algunes pistes…

Senyals de Rang Alt

Les persones amb rang alt en una organització sovint exhibeixen una sèrie de característiques que reflecteixen la seva posició de poder:

  1. Expressió relaxada: La seva postura és sovint relaxada, amb un to de veu tranquil i una actitud confiada. Aquesta expressió corporal denota una alta autoestima i seguretat en si mateixos/as.
  2. Facilitat per expressar-se: Les persones amb rang alt solen parlar amb llibertat, ocupant espai i sense por a la contradicció.
  3. Racionalitat i objectivitat: Tenen una tendència a abordar les situacions de manera racional i objectiva, sovint descartant les emocions com a factors de menor importància.
  4. Condescendència: En alguns casos, poden mostrar una actitud condescendent envers els altres, creient-se més capacitats o informats.
  5. Dominància en la comunicació: Solen liderar les converses i establir el to i el ritme del diàleg dins del grup.
  6. Postura relaxada en el conflicte: Durant les disputes o desacords, mantenen la calma i la compostura, mostrant poca inquietud o ansietat.
  7. Pertinença a la cultura dominant: Sovint formen part de la cultura dominant o normativa del grup i la societat, cosa que reforça el seu estatus de poder.

Per promoure una interacció més saludable, és important que aquestes persones reconeguin el seu poder i treballin activament per ser més empàtiques i receptives a les opinions dels altres. Obrir-se al feedback, autoregular-se i corregir errors són passos clau per evitar abusos de poder.

Senyals de Rang Baix

En canvi, les persones amb rang baix poden exhibir característiques que reflecteixen sentiments d’inferioritat o inseguretat:

  1. Baixa autoestima: Sovint experimenten sentiments d’inferioritat i manca de confiança en si mateixes.
  2. Baixa percepció del propi valor: Dubten de les seves capacitats i del seu valor dins del grup.
  3. Síndrome de la impostora/r: Poden sentir que no mereixen els seus èxits i atribuir-los a la sort o a factors externs, no a la seva pròpia habilitat.
  4. Inseguretat i por: Sovint se senten insegures i poden experimentar ansietats que afecten la seva capacitat de participar plenament en el grup.
  5. Reaccions emocionals intenses: Són més propenses a reaccionar emocionalment davant dels conflictes, sentint-se molestes o tristes amb més freqüència. Poden connectar amb opressions internalitzades.
  6. Sentir-se incompreses: Poden tenir la sensació que els altres no les entenen o no valoren les seves aportacions.
  7. Manca de claredat mental: Dificultats per pensar amb claredat, especialment en situacions de pressió o conflicte.
  8. Dificultat per expressar desacords i posar-límits: Poden mostrar conformitat fins i tot quan no estan d’acord, per por al rebuig o a la crítica. Tenen dificultats per posar límits.

Auto-culpabilització: Tendeixen a culpar-se a elles mateixes pels problemes o conflictes dins del grup.

Conclusió

En el context de les organitzacions, reconèixer els senyals de rang alt i baix ens permet abordar millor les interaccions personals i laborals.

I tu, què en penses? T’escoltem!

#Poder #Lideratge #Empoderament #LideratgeConscient #Igualtat #TransformacióSocial #Autogestió,