Tipus de poder i la seva influència en les dinàmiques socials i organitzatives
El poder és una força omnipresent en la societat, que influeix en la manera com es prenen decisions, es construeixen relacions i es mantenen estructures de comportament dins d’un grup o organització.
En l’àmbit laboral, el poder és un concepte que pot portar a malentesos. La paraula “poder” sovint s’associa a alguna cosa negativa: dominació, autoritarisme o abús. Però com Julie Diamond destaca al seu llibre ‘Power: A User’s Guide’, el poder en si mateix no és ni bo ni dolent; és neutral. El que importa és com es fa servir i com s’entén en les interaccions diàries.
En aquest article, explorarem els diversos tipus de poder, les dinàmiques que els envolten i les implicacions que tenen tant a nivell individual com col·lectiu.
Per què és important parlar de poder?
Moltes vegades, les dinàmiques de poder passen desapercebudes a les nostres converses, reunions i processos de treball. Ignorar-les pot generar tensions, malentesos i fins i tot conflictes. Quan no som conscients del poder que tenim o del que exerceixen altres sobre nosaltres, les nostres accions poden tenir conseqüències no desitjades. Això no només afecta les relacions interpersonals, sinó també la productivitat i el benestar general de l’Organització.
Creences al voltant del poder
A Basetis, compartim valors com la igualtat, la transformació i responsabilitat social amb un enfocament clar en les persones . No obstant això, igual que en molts moviments d’esquerra i d’alliberament, el poder pot ser vist com una força negativa, associada amb l’opressió i la violència exercida sobre grups minoritzats per raó del color de pell, origen cultural, llengua, religió, classe social, sexe, gènere, orientació sexual, entre altres. Aquesta visió, tot i que important per denunciar les injustícies externes, pot fer que passem per alt les dinàmiques de poder que es reprodueixen dins la mateixa organització, la qual cosa pot ser igualment perjudicial.
El fet de promoure una estructura horitzontal o valors progressistes no ens fa immunes als abusos de poder o les tensions relacionades amb el gènere, l’orientació sexual, o altres eixos de discriminació. Com a empresa compromesa amb la igualtat, hem de ser conscients que les dinàmiques internes poden ser igualment perjudicials si no les abordem de manera conscient.
És important reconèixer que tothom té poder d’una manera o una altra, i que aquest poder pot ser utilitzat per impactar positivament l’entorn. Per tant, més que rebutjar el poder, és necessari comprendre’l i gestionar-lo de manera conscient.
Què és el poder?
El poder és la capacitat d’influir en el nostre entorn. Es manifesta a través de les estructures socials, les relacions personals i fins i tot en les dinàmiques més subtils dins d’un grup. Arnold Mindell, descriu el poder com una força invisible que pot ser utilitzada de manera constructiva per facilitar el canvi i el creixement, o destructiva per reforçar les desigualtats.
És important, doncs, adoptar una aproximació conscient al poder, on es reconeguin i explorin les dinàmiques de poder presents en un grup o organització. Això inclou identificar les relacions de poder invisibles, comprendre com es distribueix el poder i facilitar converses honestes sobre aquest tema.
Tipus de Poder
El poder es pot classificar segons la seva font i la manera com es manifesta:
Poder des de fora
- Poder social o estructural: Les estructures socials, polítiques i econòmiques perpetuen desigualtats basades en diversos eixos d’opressió, com el gènere, la raça, la classe social, l’orientació sexual, entre altres. Aquest poder es manifesta en l’accés desigual a recursos, oportunitats i drets.
- Poder simbòlic i cultural: Es manifesta a través dels discursos, símbols i valors dominants que defineixen què es considera normal o legítim dins d’una societat. Aquest poder pot reforçar estereotips i prejudicis envers determinats grups minoritzats.
- Poder situacional: Deriva dels càrrecs formals que ocupem en les organitzacions. Aquest tipus de poder està vinculat al lloc específic que una persona ocupa dins d’una estructura jeràrquica.
- Poder contextual: Certes situacions o grups poden generar dinàmiques de poder que operen de manera paral·lela a les estructures socials convencionals. Per exemple, els moviments feministes reconeixen el poder de la mobilització social com una eina per aconseguir el canvi.
Poder des de dins
- Poder personal: Es nodreix de les experiències personals, la capacitat de gestionar crisis, les habilitats socials, l’autoestima i la xarxa de suport que una persona ha desenvolupat.
- Poder moral o espiritual: Prové de la connexió amb un sentit de pertinença a quelcom més gran que un mateix, que pot donar força i guiar les accions individuals i col·lectives.
Som conscients del nostre poder?
- Et sents optimista, sents que pots amb tot el que tens al davant?
- Sents que el que estàs fent és fàcil, que és el “normal”, que no requereix un gran esforç?
- T’adones que la resta del teu equip sembla que no acaba d’avançar, que no s’esforça prou, o que potser no val el que pensaves?
Quan tenim poder, acostumem a veure la vida amb optimisme, a tenir una autoestima alta, veiem ràpidament les relacions entre els temes, el camí correcte emergeix clarament davant nostre i això és fantàstic, però també pot ser que:
- Tendim a portar a terme accions massa arriscades sense pensar en les conseqüències
- A l’hora de resoldre discrepàncies, ho fem al nostre favor utilitzant la nostra autoritat o sense cuidar les emocions de la resta
- Comencem a pensar que altres persones valen menys que nosaltres, estan menys preparades, s’esforcen poc, etc. etc.
El Poder i la responsabilitat
El privilegi de tenir poder també comporta una responsabilitat. Reconèixer els nostres privilegis pot generar sentiments de culpabilitat, però és important per gestionar-lo de forma congruent. A més, ser conscients dels avantatges que tenim ens ajuda a comprendre millor les experiències d’altres persones i a utilitzar el nostre poder de manera constructiva.
En conclusió
Reconèixer i entendre les dinàmiques de poder és important. Especialment, aquelles persones amb rangs de poder contextual més elevats, reflexionin sobre com les seves accions poden impactar les persones al seu voltant, especialment les dones i les persones del col·lectiu LGTBIQ+. La clau per prevenir abusos i fomentar un entorn laboral saludable és desenvolupar una consciència activa sobre aquestes dinàmiques, validant les experiències dels altres i assumint la responsabilitat del poder que es té.
Només així es pot garantir que el poder es gestioni com una eina positiva, capaç de promoure la inclusió, la justícia i el benestar col·lectiu dins de l’organització.
Comentaris