El curs

El va impartir en Jerónimo Palacios i si bé el contingut es presentava força interessant, la didàctica, les explicacions, materials i l’actitud d’en Jerónimo van ser pobres.

Tot i així vàrem treure bastantes idees sobre les responsabilitats d’un Scrum Master (SM) i les d’un Project Owner (PO). Us hem preparat un símil amb el mon del futbol i, al final, us deixem tres enllaços fàcils de llegir i força interessants.
 

L’equip de futbol

Si bé Scrum és la paraula anglesa per anomenar una melé del rugby, ens hem pres la llicència d’emprar la metàfora amb el futbol, que és mes conegut.

Scrum no és una metodología, és un framework o les regles de joc amb què els participants han de actuar. Al món del futbol, Scrum estaría dient que calen 11 jugadors per equip, una pilota, 2 porteries i 90 minuts per jugar. Tothom sap les normes i les compleix sense excepcions per estar ordenats i evitar el caos.

Ara bé, no tots els equips ni tots els partits son iguals; hi ha tot un univers. Scrum no diu a qui pasar la pilota ni si cal aliniar 3 defenses. Per això no és una metodologia, perquè no es descriuen totes les opcions donada una situació de partit.
 

Qui seria qui?

El SM seria el delegat de camp. Tindria el focus posat a l’equip, s’ocupa que tinguin l’equipament, begudes, fisioterapeutes, organitza els horaris d’entrenament, les revisions mèdiques i està en contacte amb els jugadors coneixent les seves particularitats, està al dia de lesions i, fins i tot, revisa la gespa del camp. Potser si guanyem el partit no el felicitarà ningú, pero allà està.

El PO seria l’entrenador. Coneix l’equip i treballa amb ell per traslladar l’estratègia i objectius, pero a diferència del SM té la visió externa, ha de negociar amb el President el fitxatge de jugadors, la premsa, l’afició (stakeholders). Té en compte els propers partits, crea l’estratègia i trasllada a l’equip les necessitats específiques que cal cobrir. I en cas de derrota, s’emporta les garrotades.
 

L’equip

L’equip seria l’equip (team), fàcil no? Però, és un equip amb porters, defenses, golejadors (multidisciplinar) i a més de jugar, s’organitzen, practiquen el tiki-taka fins el punt de fer-ho perfecte. El porter es compromet a parar 3 de cada 10 penaltis i acorden que han de poder còrrer 15 km en 2 minuts (definició del Done).
 

La Champions

Seria el projecte. La Champions no es juga de cop; no es pot planificar tot el campionat, hi haurà diversos sortejos d’equips, cal anar partit a partit i segons com vagi avançant la cosa, anirem adaptant estratègies, metereologia, desplaçaments, lesions, aliniacions…. i millorant (iteratiu).
 

L’sprint

L’sprint seria el període entre dos partits i tindria diverses activitats:

  • A l’inici de setmana, en funció del rival i el resultat del partit d’anada, defineix els objectius, els quals tothom ha de tenir clars (sprint goal), cal planificar els entrenaments previs, les jugades preparades (sprint planning). En aquesta fase, l’equip hi participa, hi té molt a dir, el qual provoca implicació.

  • Cada dia es fa una reunió de l’entrenament, a peu dret, de 15 minutets on es revisa com va anar l’entrenament del ahir i es defineixen les activitats a realitzar avui (daily). Hi participa tot l’equip i el SM.

  • Durant els 90 minuts de joc, l’equip juga i demostra de què és capaç (sprint review). Els jugadors decideixen a quí pasen la pilota, quí xuta el penalti, si em tiro a la piscina… mostrant allò en què han estat treballant tota la setmana.

  • Al final del partit, al vestuari, sense interrupcions, es fa una reflexió de com ha anat, perque hem guanyat o perdut i què podem fer en el futur per millorar-ho (retrospectiva).

  • S’avalua la situació, la clasificació general, el gol average i els punts aconseguits al campionat (increment).

  • Finalment es donen explicacions a la premsa,  moment en que s’agafen nous compromisos (reptes) pel partit del diumenge que següent (es revisa el backlog)

 

La relació entre el PO i en SM és molt estreta. El PO no pot fer alineacions dels propers partits sense consultar al SM, alhora que l’SM li dóna consells i l’ajuda en la planificació dels partits.

Ah, i ni un ni l’altre cal que siguin bons jugadors de fútbol!!!
 

Fi del partit

 

 

Lectures recomanades

Foto de capçalera: Pixabay
Gràfic del cos: Scrum.org

 

Formación,metodologías,metodologies,Open,scrum,