Sovint ens han presentat contes on el paper de les nenes, noies i dones protagonistes quedava lligat a tasques maternals i de cura als altres,  però de tant en tant, la literatura infantil i juvenil ens sorprèn mostrant-nos unes protagonistes que escullen el seu propi destí, trencant sovint les normes establertes en la societat en la que viuen.

Ja fa temps que arribava a les nostres vides la Pippi  (jo la vaig conèixer a través d’una sèrie que feien a la tele), una nena aventurera, agosarada, que no seguia les normes i que sorprenia perquè mai una nena havia tingut aquest paper tan transgressor. Des de fa un parell d’anys ens va arribar  un recull de totes les seves històries en català i en castellà, una delícia!

 Pippi Calzaslargas.  Astrid Lindgren, Blackie Little Books (2018). A partir dels 10 anys.
 

Trobem moltes heroïnes en els llibres, com la Calpurnia, una nena d’11 anys de finals del segle XIX  de bona família de la que s’espera que aprengui a brodar i a tocar el piano (com fan les “bones” nenes) però ella té una gran curiositat per la ciència, àrea reservada només per als homes. Serà el seu avi qui li posi a l’abast els llibres necessaris per tal de poder aprofundir en els seus interessos i ajudar-la a “evolucionar” .

 La evolución de Calpurnia Tate. Jaqueline Kelly, Roca Editorial (2010). A partir dels 11 anys.
 

Una altra protagonista femenina com la fabulosa Matilda , del mestre Roald Dalh, on trobem a una nena molt intel·ligent a qui li agrada molt llegir però no se sent compresa pels seus pares, els quals no valoren la seva curiositat i dons naturals.  “Matilda”, Autor: Dahl, Roald, Editorial: Grup 62 (1988)- A partir dels 9 anys)

 Matilda. Roald Dahl, Grup 62 (1988). A partir dels 9 anys.
 

Portada de "La evolución de Calpurnia Tate"
Portada de La evolución de Calpurnia Tate
 

Les nenes poden ser com elles vulguin ser

Totes tenim clar que les nenes i els nens poden ser i fer allò que vulguin, però malauradament trobem estereotips a tot arreu: en els catàlegs de joguines que separen jocs de nena i jocs de nen, en els colors de la roba, en les carreres a estudiar, en les feines a què poden optar… i també en els àlbums il·lustrats adreçats als més petits i petites. Per sort, cada vegada trobem més propostes que ho van canviant i us faig una breu pinzellada d’alguns que més m’han agradat a mi.

 

 

Un dels meus àlbums preferits és Bonitas, un àlbum il·lustrat que ens explica comsi fos un poema tot allò que han de ser les nenes (les nenes han de ser boniques, pòlides, han d’anar ben vestides i ben pentinades….) però on les il·lustracions ens mostren tot el contari! Un àlbum fabulós amb un ampli ventall de nenes de tots tipus però amb un punt en comú: alegres, felices i totalment satisfetes! 

 Bonitas. Stacey McAnulty, Stacey, Editorial Astronave (2018). A partir dels 3 anys.
 

Un altre àlbum  imprescindible és Salvatge que ens explica la història d’una nena que viu feliç enmig de la natura, on els animals del bosc l’han educat fent-la valenta i lliure, fins que arriba un nou “animal” que s’assembla molt a ella arriba i se l’endú a una civilització plena de normes. Un llibre amb unes il·lustracions increïbles i que ens farà pensar en que potser la nostra forma de vida no és la millor. 

 Salvatge. Emily Hughes, Libros del Zorro Rojo (2015). A partir dels 3 anys.
 

Un altra opció molt interessant es la que ens presenta  la gran Adela Turin, una de les primeres escriptores que es va dedicar a analitzar el biaix sexista en la literatura infantil. Un dels llibres que més m’han agradat és La història dels bonobos amb ulleres.

Bonobos i bonobes tenien un estatus molt diferent dins el manglar on vivien tots junts. Ells menjaven allò que elles recol·lectaven; també viatjaven, aprenien i es modernitzaven però no permetien que elles poguessin evolucionar i es burlaven del seu aspecte. Fartes d’aquest tracte, les bonobes decideixen canviar el seu destí i se’n van a viure a un altre bosc on demostraran la seva capacitat de sobreviure, de crear i de transformar la seva nova llar en un lloc “bonic i confortable, perfumat i tranquil”; tot al contrari de quan vivien amb els bonobos.

Una història fabulada que pretén posar en valor el rol femení dins la societat i erradicar els estereotips sexistes i la discriminació, per poder canviar mentalitats i construir un món millor. D’aquesta autora trobareu a més Rosa Caramel  i Arturo i Clementina, també molt interessants.

 La història dels bonobos amb ulleres. Adela Turin, Kalandraka (2013). A partir dels 5 anys.
 

La Raquel Díaz Reguera és una autora que ens presenta històries amb personatges femenins forts, valents, autònoms i independents. Un dels seus llibres més coneguts és Quan les nenes volen alt, que ens narra la història d’unes nenes lliures, somiadores i capaces de ser el que vulguin ser, fins que la societat que les envolta comença a qüestionar-les i a tallar les seves ales. En el nostre dia a dia estem envoltats de prejudicis i estereotips que ens afecten, a vegades sense adonar-nos que ens posen entrebancs i obstacles en el camí, i ens impedeixen somiar i aconseguir allò que volem. Aquest llibre ens ajuda a obrir els ulls. En la mateixa línia trobem una segona part  Les noies seran el que vulguin ser.

⇨ Quan les nenes volen alt. Raquel Díaz Reguera, Editorial Lumen (2018). A partir dels 6 anys.
 

D’ella trobarem també Yo voy conmigo, un llibre que m’agrada molt, que ens explica el que fa una nena per tal que un nen que li agrada es fixi en ella, però en fer-ho renuncia a la persona que ella és realment i la converteix en la que els altres volen que sigui. Un llibre ideal que ens parla de l’autoestima i de l’acceptació d’un mateix, independentment del que les altres persones pensin.

⇨ Yo voy conmigo. Raquel Díaz Reguera, Raquel. Editorial Thule (2017). A partir dels 5 anys. 
 

Contraportada de "Bonitas"

Contra de Bonitas.
 

Les dones han fet coses, ho sabies?

Cada vegada trobem més àlbums infantils on se’ns explica la vida de grans dones que en molts casos han estat oblidades per la història. Darrerament trobem molts reculls on les protagonistes són les dones i allò que han aconseguit.

Sabeu qui va ser la Wang Zheni? Una nena xinesa del segle XVIII que va entendre la importància de fer accessible les matemàtiques i la ciència a tothom. Trobareu la seva història i d’altres dins d’un dels millors reculls publicats en els últims anys, els Contes de bona nit per a nenes rebels.

Són dos volums i en cada llibre trobem més de cent dones que van canviar el món. De Serena Williams a Malala Yousafzai, de Coco Chanel a Frida Kahlo, d’Hipàtia d’Alexandria a Michelle Obama. Però el més interessant és que per a cada història trobem una il·lustració de més de 60 artistes d’arreu del món. Exemples de determinació i audàcia per a les grans somiadores.

⇨ Contes de bona nit per a nenes rebels (2 volums). Elena Favilli i Francesca Cavallo, Estrella Polar (2018). A partir dels 7 anys.)
 

Un altre recull interessant es d’Inventoras y sus inventos, un recull d’alguns invents quotidians que han sorgit de la veu de dones, molts cops obviades per la història. Com la Mary Anderson, inventora de l’eixugaparabrises que el 1905 va tenir la idea  de crear-lo però que no la va poder registrar fins a 2 anys més tard perquè era una dona. O la Martha Coston, que va millorar i patentar les bengales marítimes i que per tal de poder seguir amb la seva fabricació es va fer passar per un home perquè sinó no li haguessin fet cas 

 Inventoras y sus inventos. Aitziber Lopez, amb il·lustracions de Luciano Lozano, Flamboyant (2018). A partir dels 7 anys.
 

Més al costat de casa trobem Pioneres, un recull per 15 dones catalanes que van ser pioneres en la lluita per la igualtat entre homes i dones. Com Dolors Aleu, la primera dona  metge que es va llicenciar al 1879 i que ja en la seva tesi doctoral defensava la igualtat de les dones i criticava el tracte degradant que la societat els donava.  Destaca sobretot les il·lustracions de la Anna Grimal que són fantàstiques.

 Pioneres. Maria Mercè Roca, Barcanova ( 2019). A partir dels 7 anys.
 

I també trobem Las chicas son de ciencias: 25 científicas que cambiaron en mundo, Las chicas son guerreras: 26 rebeldes que cambiaron el mundo10 niñas que se hicieron GRANDES, Intrépidas… i molts més!
 

Imatge de Pioneres.
 

Colofó

Per acabar aquesta tria, us recomano moltíssim que busqueu la versió il·lustrada de Tots hauríem de ser feministes, de la gran Chimamanda Ngozi Adiche. Es tracta de la magnífica TED Talk que es va fer llibre i que ara passa la versió il·lustrada.  Un llibre que no hauria de faltar en cap biblioteca familiar ni en cap escola, potser si hi fos així, acosenguiriem canviar les coses de veritat.

 Todos deberíamos ser feministas. Chimamanda Ngozi Adiche, amb il·lustracions de Leire Salaberrria, Editorial Beascoa (2019). A partir dels 9 anys.
 

Aquest és un petit recull però n’hi ha molts més! Si algú té més interés, que no dubti a demanar-m’ho.
 

Imatge de capçalera: portada de Todos deberíamos ser feministas / Editorial Beascoa
compromís social,compromiso social,igualtat,Open,PushingSocialChange,social,TambéÉsMasclisme,Top post,top10,