Projecte i ubicació

Equip Clear Channel, a la Pedrera.
 

D’on vens i on vius

Vaig néixer a Barcelona, però de ben petit vaig anar a viure a Cardedeu (Vallès Oriental) i allà vaig créixer. Actualment torno a viure Barcelona.

Hobby, sèrie, pel·lícula, música i llibre

Si n’he de triar un de cada: Fer rutes en bici, Rick and Morty, Orxata Sound System, La locura del solucionismo tecnológico, Evgeny Morozov (KATZ).

App imprescindible

Month (Android). Em permet tenir un calendari en forma de widget, molt estètic i pràctic pels que tenim mala memòria.
 

Web a recomanar

El fòrum de Racó Català. Una mena de forocoches català, encara que ha tingut èpoques millors (les Guerres Kàrmiques) segueix sent un bon lloc per trobar i compartir informació, especialment de temes socials i polítics.

Software que utilitzes

Gephi, un programa lliure d’anàlisi de xarxes molt fàcil de fer servir.

Combinació de tecles

control + shift + t 

Per recuperar la típica pestanya del navegador que tanco sense voler.
 

A quin projecte t’agradaria que participés BaseTIS?

M’encantaria que participés en algun projecte relacionat amb el processat de llenguatge natural (NLP) o d’anàlisi de dades de xarxes socials.

Què canviaries i què no de la teva feina?

No canviaria l’ambient de treball, els companys i l’oportunitat de dir i fer la meva. Canviaria les hores que hi dediquem, crec que podríem ser igual de productius fent menys hores.

Albert Mialet

Quina és la teva paraula preferida?

Uff! És molt complicat de decidir… M’agraden les paraules començades per atz- com atzar, atzucac, atzagaia… també buirac, xalar, pinyoler, eixut… n’hi ha tantes!
Depen del moment… Què és el primer que faràs quan siguem independents? (o què és el primer que has fet!)

Brindar, despenjar l’estelada del balcó i continuar treballant per seguir avançant en la conquesta de drets. (aix, que optimistes que érem fa uns mesos *snif)

Què creus que podria fer BaseTIS per implicar-se més socialment? Aprofito per donar-te les gràcies per les teves crides, el teu talant, i sobretot, per la teva paciència 🙂

Primer de tot, gràcies a tu! Crec que les accions externes són importants, però que la millor manera d’implicar-nos socialment és essent referents com a empresa.

 

Paula Sánchez

Quins tipus de feina hi ha avui dia com a lingüístic?

Com a lingüista hi ha sortides molt diferents: des de professor de secundària fins a assessor lingüístic en institucions, passant per correcció o acadèmia. Ara mateix però, una de les sortides estrella és la lingüística computacional.

Com és que vas acabar a BaseTIS?

Amb l’Oriol Puig, un extreballador del departament de Data que ens coneixíem del poble vam participar a una Data Jam de periodisme de dades fa cosa d’uns 3 o 4 anys. Com que a ell li havien alliberat hores a BaseTIS per participar-hi, en Marc Castells va voler que féssim un retorn a l’empresa en forma de presentació de què havíem fet. Sembla que li vaig caure bé a en Marc i em va proposar entrar a treballar.

Com i on vas aprendre a programar?

En aquell moment amb l’Oriol teníem també un projecte d’anàlisi de dades de xarxes socials que pretenia endevinar la intenció de vot d’usuaris de Twitter. Amb aquest projecte i la paciència de l’Oriol vaig agafar els coneixements bàsics de programació de forma autodidacta, però no va ser fins l’entrada a l’equip ERP (el meu primer projecte a BaseTIS) que no en vaig aprendre de manera professional.
 

Josep-Lluís Huguet

Si haguèssis de tornar a estudiar, què escolliries?

Ostres… doncs si m’hagués de guiar pel que sé ara del mercat laboral escolliria el CFGS de programació o alguna carrera tècnica, però si fos per gust m’encantaria poder fer filosofia o ciències polítiques.
 

Nil Torrano

T’has plantejat mai ficar-te oficialment en la vida política?

Sempre m’ha agradat participar políticament a través de moviment socials, però no, ‘oficialment’ és a dir institucionalment mai no m’ho he plantejat.

Creus que si l’Anglès no hagués triunfat com a idioma global el Esperanto hauria estat una bona opció com a llengua internacional? O es molt difícil d’aprendre i hagués fracassat?

M’encanta la pregunta! Haha, i tant! L’esperanto hagués estat una molt bona opció per una qüestió de democràcia lingüística: com que no és la llengua materna de ningú tothom l’hauria d’aprendre com a segona llengua i no crearia comunitats lingüístiques privilegiades com passa amb l’anglès (o amb el francès al seu moment).

Què tal és això de ser de poble i viure a Barcelona?

És curiós perquè tinc una sensació contradictòria amb això. Per una banda no m’agrada no tenir un entorn verd a prop, l’anonimat tot i estar envoltat de molta gent sempre o el ritme frenètic a totes hores. Però per l’altra viure a Barcelona és un ‘alliberament’, hi ha moltes coses a fer i moltes més possibilitats de fer allò que t’agrada.

Com a lingüísta, com creus que afecta i ha afectat a la llengua catalana la aparició de xarxes socials i apps de missatgeria instantànea? La gent escriu millor, pitjor? Es parla més en català, en castellà o en anglès?

Doncs justament el català és un exemple per a moltes llengües a la xarxa. Per ser una comunitat lingüística mitjana té una activitat anormalment alta a la xarxa. Només cal veure la Viquipèdia o la vitalitat de la comunitat catalana a Twitter. Si la gent escriu malament o no ho deixo pels filòlegs.

 

Horacio Baquero

Hola. Soy yo, Horacio Baquero. Tal vez te resulte familiar mi nombre ya que tuve la entrevista más popular del año. Mi pregunta para ti es, aprovechando que eres lingüista: ¿qué demonios es umami y qué comida es la que mejor lo ejemplifica?

Hahaha Ostres, ni idea! És aquell gust ni salat ni dolç ni amarg ni àcid dels japonesos, no? La salsa de soja suposo..

 

Sergi Font

Quina és la paraula més maca del català? Cullereta? I del castellà?

No sé si és la paraula més bonica, però sí que és una de les millors posicions en parella…

En castellà m’agrada molt azulejo entre d’altres!

 

Jordi Massa

Seguint amb el tema del català quina es la traducció correcte per “agujetas”?

Bona pregunta! A casa sempre n’hem dit cruiximent encara que sincerament no he conegut mai ningú més que la fes servir… Aviam quan tarda l’IEC a acceptar ‘agulletes’.

Desprès de mirar que no fos tema del navegador amb les fotos, com has acconseguit aprimar-te tant? Em passará a també quan en facin una entrevista? A doncs si, era problema del navegador, no hi tindré sort…

Hahaha Jo no ho sé, però l’Octavi de ben segur que ha perdut uns quants quilos perseguint-me perquè acabés l’entrevista.

Pregunta indiscreta, “te has quitado” totalment del Tento?

Sí, estic desintoxicat, sóc un home nou! Ja porto 1 any sense tastar les croquetes de pollastre.
 

Joan Maresma

Està clar que tens vocació política: Tot i ser d’idees radicals, els teus postulats semblen a vegades molt contraris. Com et definiries, més conservador o més radical? Se’t veu el llautó…

Deu ser que em faig gran… O bé que els postulats et semblen contraris perquè és clar, has fet geografia i ja se sap…

El fet de no enfadar-te mai és producte del activista polític?

De petit vaig aprendre que semblant bon nen era molt més fàcil fer trapelleries.

Altres de caràcter: Com *dsao2892nac* aconsegueixes no enfadar-te mai?

No val la pena enfadar-se amb un geògraf…

Empresa: T’agradaria fer un sindicat per l’empresa? Creus que aportaria coses positives a l’empresa? Quines coses negatives?

M’agradaria que hi hagués un òrgan a l’empresa que pogués vetllat pel benestar dels treballadors i el compliment del seus drets. Des de l’àrea d’Engagement estem treballant en aquesta direcció.

Linguista: Quina seria la teva panacea (reostia) laboral?

M’agradaria treballar en processat de llenguatge natural, però ja ho he dit més amunt, com que no pares atenció…

Segueixes fent viatges frikies per veure les fronteres lingüístiques?

No tu, des que vaig deixar la carrera m’he tornat una persona normal.

 

Carlos Bermudo

Què faries si al Gambito deixen de servir “baconqueso”? O hauria de dir “cansaladaformatge”?

Baconqueso és intraduïble <3 No sé què faria, és l’única motivació que tinc per llevar-me als matins.

Creus que pot arribar un dia que no ja no calgui lluitar pels drets socials? O es una utopia?

Tan de bo sempre hi ha hagi gent la inquietud de voler canviar les coses 🙂

 

Efrén Segarra

L’Octavi m’ha amenaçat en no publicar una weekly més si no et pose preguntes… i la veritat és que en tinc unes quantes… Com a “agitador de masas”, en quin personatge revolucionari t’agradaria parlar, viu i/o mort?

Haha no em considero un ‘agitador de masas’, però si hagués de triar algun personatge històric ara mateix m’agradaria parlar amb Andreu Nin o Daniel Cardona, per dir-ne algun.

Has tingut oportunitat de parlar amb David Fernàndez?

Li he donat la mà en plan fan per agrair-li la feina que fa… compta? 😛

El dia que et vas barallar amb Cardaba per la vaga… et vas “llevar” l’espardenya?

Vaig estar a punt, però vaig pensar que tenia l’as de perdre…

Quina valencianada que has escoltat t’agrada més?

En Paco de l’equip de CC sempre diu una cosa que m’encanta: ‘espardenyà’, per referir-se a dir una valencianada parlant castellà.

Quan em donaràs la camiseta de la CUP?

Sí! passa que ara mateix no en tenen cap d’actual, aviam si en fan de noves.

 

Octavi Planells

De què anava això del projecte ApiCultura? Tenia res a veure amb les abelles? 

Haha No! Era el projecte que teníem amb l’Oriol Puig que he comentat més amunt. La idea era explorar què et pot treure de la petjada digital que deixem a la xarxa.

Cap de les preguntes que t’han deixat ha estat corregida per part dels editors del blog. Des de la teva òptica de lingüista, quina és la que t’ha fet més mal als ulls? Creus que convindria fer uns workshops d’ortografia i gramàtica a BaseTIS?

Ostres doncs sense cap mena de dubte em quedo amb la de la Paula: Sóc lingüístic!

 

Rosa Carballés

I això de tenir en Joan Maresma a la cadira del costat, com ho portes? Necessites ajuda? Vols que parli amb els responsables de Pedrera perquè et moguin a la taula d’Administració?

És un infern. He hagut de demanar atenció psicològica en més d’una ocasió. Crec que hauríem de fer torns rotatoris perquè ningú hagi de passar pel calvari que estic patint. Ja que m’ho demanava l’Efrén, citant a David Fernandez: “Mai més, enlloc, contra ningú.”