Fa unes setmanes us parlàvem sobre qui som i què fem a Basetis. Per tal que ens continueu coneixent, avui us explicarem com funcionem internament i quin és el nostre model organitzatiu.

Per a nosaltres, les persones són el més important i per això les posem al centre de la nostra organització. Conciliar el seu benestar i la cultura de Basetis amb el creixement de l’empresa és tot un repte i, per fer-hi front, apostem pel model TEAL.

 

Què vol dir TEAL?

El 2014 es va començar a parlar de les organitzacions TEAL, que van ser ideades per Frederic Laloux al llibre Reinventing Organizations. En aquest llibre s’utilitza una escala de colors per reflectir com han anat evolucionant els models de governança de les organitzacions al llarg de la història. D’entre tots els paradigmes, el model TEAL, que és un color similar al turquesa, es correspon a aquelles organitzacions amb més consciència, que miren més enllà del negoci i que aposten per posar les persones al centre.

Imatge de Basetis

Com a definició teòrica, podríem dir que el paradigma TEAL és un model d’organització empresarial que funciona de manera horitzontal i que s’articula sobre tres principis: l’autogestió, la completesa i el propòsit evolutiu.

A la pràctica, però, no hi ha una fórmula màgica per aplicar el model TEAL i que funcioni a la perfecció. Es tracta d’anar provant i adaptant els consells i propostes d’aquest paradigma a cada organització concreta, fins a trobar l’equilibri. 

 

Basetis i el model TEAL 

A Basetis fa 5 anys que caminem cap al paradigma TEAL i és per això que l’autogestió, la completesa i el propòsit evolutiu són el motor de la nostra organització. 

Vols saber com entenem i apliquem els principis TEAL a Basetis?

 

Autogestió

A Basetis cada persona fa el que vol (no en sentit literal!). El nostre model basat en l’autogestió repercuteix, sobretot, en la presa de decisions, ja que a Basetis, qualsevol persona està empoderada i capacitada per prendre bones decisions. L’únic requisit per fer-ho és demanar consell a les persones implicades en la decisió i a les persones que en sàpiguen del tema en qüestió. D’aquesta manera, tothom pot prendre la millor decisió possible, amb un punt de vista ampli que tingui en compte les necessitats i la realitat de Basetis. 

Les àrees

Una de les claus del model autogestionat de Basetis és que funcionem de manera descentralitzada, a través del treball en xarxa de diferents àrees transversals. A Basetis, les àrees funcionen com a òrgans de govern i s’encarreguen de dur a terme totes les tasques relacionades amb la gestió interna de l’empresa. I… qui en forma part? Les àrees transversals de Basetis són participatives i estan formades per totes aquelles persones que volen implicar-s’hi de manera voluntària, segons allò que els motiva, les seves habilitats, les seves ganes de col·laborar…

Concretament, hi ha 18 àrees repartides en tres grans àmbits segons la tasca que desenvolupen: People, Operation i Corporate. Les vols conèixer? Amb aquest esquema, dissenyat per l’equip de Design, pots fer-te una idea general de quines són i què fan:

Imatge de Basetis

Completesa

A Basetis tothom s’ha de poder mostrar tal com és. Creiem que no hi ha d’haver una versió diferent de cadascú dins i fora la feina. És per això que apostem per la integritat de les persones i per posar l’equip humà al centre de la nostra organització, de manera que tothom se senti realitzat, lliure d’expressar-se tal com és i motivat en l’àmbit laboral. Per aconseguir-ho, apliquem diferents mecanismes, entre els quals:

  • Conciliació. Per tal que tothom pugui compaginar la seva vida professional amb la vida personal i social, a Basetis donem facilitats per adaptar la jornada laboral, reduir-la, teletreballar, conciliar la feina amb els estudis, amb la vida familiar, amb la cura d’altres persones… 
  • Igualtat. Volem aconseguir canvis reals que contribueixin a la construcció d’una política social i empresarial més justa i igualitària tant en l’empresa com en el seu entorn. És per això que a Basetis comptem amb la Comissió d’Igualtat, que impulsa accions concretes, com ara el Pla d’Igualtat o el Protocol contra l’assetjament, per erradicar les desigualtats i discriminacions per raó de gènere, orientació i origen.
  • Dresscode. La responsabilitat sobre com ens hem de vestir per treballar es trasllada a cada persona. Així doncs, a Basetis cadascú pot decidir quina roba es posa, això sí, tenint en compte les responsabilitats i reunions del dia a dia.
  • Ludificació. A Basetis utilitzem la ludificació, és a dir, mecàniques de joc dins l’entorn laboral per reforçar punts estratègics de l’empresa, fomentar la companyonia i la participació mitjançant dinàmiques de joc o desafiaments. És per això que comptem amb un sistema d’insígnies i medalles per atorgar reconeixements a les persones de Basetis; algunes d’aquestes són: Esperit Basetis, la Medalla Pulitzer, la insígnia Bona Feina

 

Propòsit evolutiu

Basetis té un propòsit més enllà del negoci. El que ens mou dia a dia és la voluntat de transformar la societat a través de la tecnologia i del nostre talent. Treballem amb clients que comparteixen la nostra visió del món i ens agrada afrontar nous reptes, trobar solucions i aprendre cada dia. El nostre propòsit evolutiu també contempla el desenvolupament dels nostres serveis envers la societat. Per això hem creat les Experiences, una àrea dins l’empresa que treballa per cercar solucions per als problemes socials, però això ho veurem en un altre capítol. 
Basetis creix i evoluciona any rere any gràcies a la incorporació de noves persones a la plantilla. I… com captem el talent? La nostra política d’entrada es basa en dues vies:

  • Contractació per referència. A Basetis apliquem el model de contractació per referència. Això vol dir que totes les persones que formem part de l’empresa (excepte convenis i persones que s’incorporen a través d’entitats socials), podem recomanar a qualsevol persona que considerem que encaixarà a Basetis i que serà capaç d’aportar-hi valor. 
  • Convenis de cooperació educativa. Una altra de les vies de creixement de Basetis és a través dels convenis de pràctiques que cada any establim amb diferents universitats. De fet, un 80% dels estudiants que van fer pràctiques a Basetis la tardor del 2020 es van acabar incorporant a la plantilla un cop acabat el període de pràctiques.

 

Gràcies al nostre model organitzatiu…

El model TEAL ens ha portat a guanyar múltiples reconeixements com a empresa:

  • El 2016 i 2017 vam ocupar els llocs 11 i 9 de la llista Best Workplaces, respectivament, per empreses de 100 a 250 persones. 
  • Tenim l’Etiqueta Responsable, la qual vam aconseguir el 2019 com a reconeixement per les bones pràctiques de Basetis i per la nostra actuació responsable en els àmbits econòmic, social i ambiental. 
  • El 2019 vam guanyar el Concurs de Bones Pràctiques de La Setmana de la RSC, dins la categoria de PIMES. 
  • Apareixem al mapa interactiu d’experiències destacades en responsabilitat social, gestionat pel Consell de Relacions Laborals de la Generalitat de Catalunya.
  • Ens reconeixen com a empresa socialment responsable al Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.
  • Formem part del Pacte del Temps, un acord de la ciutat de Barcelona que promou actuacions perquè les persones visquin i organitzin el seu temps segons les seves necessitats i dins un marc col·lectiu de convivència.
  • La qualitat del nostre sistema de gestió ens ha permès obtenir el certificat ISO 9001-2015  i ISO27001.
  • Estem adherits a Barcelona + Sostenible, una xarxa que agrupa entitats, empreses, associacions, escoles… que contribueixen a avançar cap a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

 

El que fem per dins, es veu per fora.

Foto de capçalera de Basetis
Àrees,Basetis inside,cultura,gestió,gestión,Open,teal,