Com el títol suggereix, hem organitzat una nova sessió de Knowledge Bits dedicada aquest cop a explorar el programa Gephi mitjançant un workshop.
 

Has dit Gephi?

Sí. Gephi és un programa de codi obert d’anàlisi i visualització de xarxes escrit en Java. És un projecte liderat per un consorci d’entitats i empreses franceses i alimentat per les beques de Google Summer of Code així com amb aportacions d’universitats d’arreu del món.

Inicialment fou concebut per a l’estudi de tota mena de xarxes, però s’ha popularitzat en ambients acadèmics relacionats amb les xarxes socials (sociologia, antropologia, ciències polítiques, etc.) gràcies a la seva usabilitat. No destaca principalment la seva capacitat d’anàlisi però sí per la facilitat de visualitzar i exportar gràfics de xarxa.
 

Quan i on?

El taller tindrà lloc a la sala Columna de La Pedrera el dimarts, 16 de gener, a les 17:30 hores

Què farem al workshop?

En aquest workshop n’aprendrem els conceptes bàsics de Gephi a través d’una pràctica personal: generar el gràfic de la xarxa d’amistats del nostre compte de Facebook. Per fer-ho, farem ús de l’extensió de Chrome Lost Circles (Universitat de Konstanz) per obtenir les dades. De cara a l’exportació, generarem un interactiu en HTML5 i la llibreria JavaScript D3 amb el gràfic processat per Gephi.
 

Cal tenir coneixements previs?

No! Tothom hi pot participar. L’aplicació és fàcil, intel·ligible per qualsevol persona.
 

Necessitem portar alguna cosa?

Això sí. Cal que abans et descarreguis les dades i t’instal·lais Gephi al teu ordinador:

  • Les dades de la xarxa d’amistats del compte de facebook personal (o no) de l’assistent. Per obtenir-les, es pot fer amb el plugin de Chrome LostCircles. Només cal posar el Facebook en anglès, fer anar el plugin, esperar que acabi i descarregar l’arxiu ‘Graphml no pics’. Ho pots aconseguir al web oficial del projecte.

  • Gephi 0.9.2 Instal·lat al sistema operatiu que prefereixis. Es pot descarregar al  web oficial del projecte, aquí.
     

I ja està! T’esperem el dimarts!!

Foto de capçalera de Basetis
DataJam,datos,Gephi,Knowledge Bits,mobile,Open,