Avui és el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, des de Basetis volem aprofitar aquest dia per a donar visibilitat a algunes de les moltes dones que destaquen en el món de la Tecnologia.

Des de fa alguns anys s’ha difós desenvolupar activitats per a promoure l’estudi de les carreres d’índole científica i tecnològica entre les joves. Sent un tema cultural, és necessari realitzar esforços i aproximacions explícites per a estimular a les nenes, generar el gust i atreure-les a l’àmbit de la ciència i la tecnologia, particularment les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC).

No existeix absolutament cap raó per la qual les dones no puguin o hagin d’optar per estudiar programes tècnics, de grau o postgrau en les disciplines que es coneixen com STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtica).

Hi ha nombrosos exemples en la indústria a escala mundial en els quals les dones enginyeres i tècniques destaquen, a continuació us presentem a algunes de les dones (hi ha moltíssimes més), que van fer possible que la tecnologia evolucionés com ho ha fet fins a l’actualitat.

Il·lustració: Designed by Basetis

Ada Lovelace

(1815-1852), mare de la programació informàtica

Va ser la primera programadora de la història. Amant de les matemàtiques i de les ciències, va treballar amb Charles Babbage, pare dels ordinadors. Com consta en les seves notes, va descriure un llenguatge de programació que van marcar precedents dins de la informàtica. Als Estats Units va crear un llenguatge en la mateixa matèria que va batejar com Ada en el seu honor.

 

Hedy Lamarr

(1914-2000), actriu superdotada que va establir les bases del wifi

Era actriu de Hollywood, però a més d’això, va ajudar a inventar la tecnologia en la qual es basa el wifi modern. Mentre treballava amb el compositor avantguardista George Antheil, Lamarr va patentar una versió primerenca de comunicació d’espectre eixamplat, que és part de la base del Bluetooth i wifi. A ella i a Antheil se’ls va ocórrer la idea d’ajudar a crear un codi irrompible per a submarins durant el temps de Segona Guerra Mundial, però l’àmplia aplicació de la seva invenció no va ser reconeguda fins més tard.

 

Ángela Ruiz Robles

(1895-1975), l’espanyola que va inventar el llibre mecànic

La precursora de l’ebook és espanyola i es deia Ángela Ruiz Robles. Mestra i inventora, va patentar en 1949 una enciclopèdia mecànica, encara que mai va aconseguir finançament per a fabricar-la en sèrie. Se la considera una de les inventores més creatives de la història del nostre país.

 

Grace Hopper

(1906-1992), precursora del llenguatge COBOL

Gran matemàtica i científica de computació, a més d’almirall de l’armada dels EUA. Entre els seus múltiples assoliments, va desenvolupar el primer llenguatge de programació en el qual es va inspirar COBOL, universal i compatible amb qualsevol ordinador. També va treballar en la posada en marxa dels primers ordinadors comercials.

 

Margaret Heafield Hamilton

(1936), la dona que va desenvolupar el software de l’Apol·lo

Enginyera de sistemes i matemàtica, va ser directora en el MIT de l’equip que va desenvolupar el software de navegació del Programa Espacial Apol·lo. També va ser fundadora i CEO d’Hamilton Technologies.

 

Radia Perlman 

(1951), la mare d’Internet

Enginyera de xarxes i desenvolupadora de software nord-americana, a més d’especialista en seguretat, encara segueix en actiu. És considerada la “mare d’Internet”, ja que és la creadora del protocol Spanning Tree (STP), que permet la redundància en xarxes d’àrea local (LAN). A més, ha aconseguit dotzenes de patents per a les empreses en les quals ha treballat.

 

Des de Basetis, creiem que les vides i obres d’aquestes dones poden ser una gran inspiració i motivació per a totes aquelles joves que volen estudiar i fer carrera en l’àrea de la tecnologia i les ciències.

 

Animem que tothom posi noms i informació de les dones que creieu rellevants, d’aquesta manera aprenem totes.

 
Il·lustració capçalera: Designed by Basetis
compromís social,compromiso social,igualtat,Open,PushingSocialChange,social,Top post,